Gyártók Nyomás alatt a Tesla, csökkennek az elektromos támogatások

Nyomás alatt a Tesla, csökkennek az elektromos támogatások

autopro.hu/H.J. | 2020.02.03 11:11

Nyomás alatt a Tesla, csökkennek az elektromos támogatások

Fotó: twitter.com/tesla

Jól indultak a Tesla eladásai, egyre nagyobb népszerűségre tett szert a világpiacon. Hamarosan azonban lelassulhat a növekedés, hiszen számos ország visszavonja az elektromos járműveket támogató intézkedéseit.

Hirdetés

A tengerentúli eladások felgyorsulásának és a Model 3 népszerűségének köszönhetően jelentősen megnövekedett a Tesla értékesítéseinek a száma. A vállalat múlt évben közel 360 000 megrendelést teljesített.

Elemzők szerint azonban hamarosan lelassulhat az elektromos modellek iránti kereslet, mivel világszerte számos kormány visszavonta a zöld járművek támogatásait. A cikk a Tesla legnagyobb piacainak az elektromos járműveket támogató kormányintézkedéseit mutatja be.

USA

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya 7500 dolláros adókedvezménnyel támogatja az elektromos autók forgalmát a gyártó által eladott első 200 000 jármű esetében. A küszöb elérését követő hat hónapban az adójóváírás felére csökken, majd az újabb hat hónap során ismét felére csökkentik a kedvezményt.

2019 végén a Kongresszus elutasította azt a javaslatot, melynek keretén belül gyártónként 600 000 elektromos járműre terjesztették volna ki az adójóváírást. Eddig csak a Tesla és a General Motors érte el a küszöböt – a Tesla támogatása 2019 végén fejeződött be, míg a GM támogatása március 31-én jár le.

Norvégia

Norvégia globális rekordot állított fel az elmúlt évben – az elektromos autók eladása több mint 40 százalékot tett ki. A kormány mentesítette az elektromos járműveket a benzin- és dízelüzemű modellekre kivetett 25 százalékos általános forgalmi adó, valamint az autóvásárlást terhelő egyéb adók alól egyaránt. Az első tervek szerint a kormány fokozatosan megszüntette volna ezeket a kedvezményeket 2019-ig, végül ezt a határidőt meghosszabbították 2021 végéig.

Kína

A pekingi kormány fokozatosan szorítja vissza azt a nagyvonalú, ötéves programot, melyet az úgynevezett új energia járművekre vezettek be még 2016-ban. A tervek szerint 2020-at követően fokozatosan megszüntetnek minden támogatást – 2020 nyaráig azonban még egészen biztosan nem kell számítani a csökkentésekre. A kormányt számos kritika érte, hogy egyes vállalatok túlzott mértékben kihasználták a támogatásokat.

Az elektromos és hibrid járművek eladása 2019-ben több mint két év után először esett vissza – ennek oka valószínűleg, hogy a támogatások csökkentése új szintre lépett, és azóta is egyre lejjebb esik.

A Tesla Kínában gyártott Model 3 járművei továbbra is élvezhetik a kínai kormány támogatását az új energia járművek részére indított program keretein belül.


A Tesla Model 3 több országban is támogatást élvez még

A Tesla Model 3 több országban is támogatást élvez még

Kanada

A kanadai kormány a tavalyi évben elfogadott egy programot, amely a zéró kibocsátású járműveket támogatja – ennek keretében az ügyfelek 5000 dollár kedvezményt kaphatnak az elektromos autókra, és akár 2500 dollárt a plug-in hibridekre. Az árengedmények csak a 45 000 dolláros vételár alatti modellekre vonatkoznak, de a kormány egyes járművek esetében 55 000 dolláros határt állapított meg.

A Tesla Model 3 jelenleg a gyártó egyetlen olyan járműve, amely megkapja az 5000 dolláros kedvezményt.

Hollandia

A holland kormány korábban 2025-ig meghosszabbította az elektromos autókra vonatkozó adómentességet. Szeptemberben azonban úgy döntött az ország, hogy visszavonja a jövedelemadó-ösztönzőket a céges autók személyes használata esetében – ennek értelmében idén a 45 000 dollár vételár alatti modellek esetében vehető igénybe a támogatás, míg jövőre ez az érték már csak 40 000 euró lesz. A Tesla Model 3 járművet 49 000 euróért dobták piacra, tehát már nem részesülhet vállalati autókedvezményben.

Egyesült Királyság

A brit kormány 2018 végén csökkentette az elektromos autókra vonatkozó támogatásait, de továbbra is 4600 dollár értékű árengedményt kínál 31 modellre. Az Egyesült Királyság azon kevés ország egyike, ahol a kormány szerint minden Tesla modell jogosult az árengedményre.

Németország

Németországban a 60 000 eurós vételár alatti elektromos modellek 4000 eurós, míg a plug-in hibridek 3000 eurós kedvezményben részesülnek. A 86 800 eurós Tesla S-t így aligha érintik az engedmények, a 44 400 eurós piaci vételárral rendelkező Model 3 esetében azonban igénybe vehető a kedvezmény.

A német kormány novemberben azt tervezte, hogy tovább növeli a támogatásokat 2020-tól kezdődően, de egyelőre az Európai Bizottság jóváhagyására vár – írja a Reuters.

Nyitókép: twitter.com/teslapodcast

Hirdetés

Kiemelt Partnereink