Gyártók Nyereség és terven felüli költségcsökkenés: ezt hozta az első fél év a Renault-nak

Nyereség és terven felüli költségcsökkenés: ezt hozta az első fél év a Renault-nak

autopro.hu/V.M. | 2021.07.30 16:17

Nyereség és terven felüli költségcsökkenés: ezt hozta az első fél év a Renault-nak

Fotó: Renault Media

A tavalyi sokmilliárd eurós veszteség után az idei első fél évet nettó nyereséggel kezdte a Renault Csoport, jeleként a javuló piaci viszonyoknak, valamint a nagyszabású átalakítási terv sikeres implementálásának. A kitűzött költségcsökkentést illetően még a tervezettnél is jobban halad a francia konszern.

Hirdetés

A Renault Csoport tavaly 8 milliárd 46 millió euró nettó veszteséget termelt, ehhez hozzájárult az értékesítések koronavírus-járvány miatti több mint ötödével visszaesése, valamint a Nissan rossz teljesítménye, aminek a francia gyártó a résztulajdonosa.

Ugyanakkor az eredmények romlása és a változás szükségessége már a járvány előtt nyilvánvalóvá vált. A Renault Csoport éppen ezért tavaly tavasszal egy átfogó, a működés hatékonyságát javító, valamint a költségeket csökkentő átalakítási programot mutatott be, aminek alapjaira építve idén ismertették az azt tovább gondoló Renaulution stratégiát.

„Ezek az eredmények a nyereségességet középpontba helyező Renaulution stratégiai tervünk gyümölcsei” – jegyezte meg Luca de Meo, a francia konszern vezérigazgatója.

A Renault Csoport, miután az előző évit 26,7 százalékkal meghaladó, 23,6 milliárd euró bevételt ért el, 571 millió euró üzemi nyereséget, valamint 368 millió euró nettó nyereséget realizálhatott 2021 első hat hónapjában.

Az eladott személyautók és kistehergépjárművek száma 18,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, főként a Dacia és a Lada olcsóbb modelljei által hajtva.

A terv előtt járva

Azt a tavaly megfogalmazott célt, hogy az éves fix költségeket 2 milliárd euróval csökkentsék, a vállalatcsoport úgy néz ki egy évvel korábban fogja elérni, ugyanis már mostanra sikerült 1,8 milliárd euróval lejjebb szorítani a költségeket.

Kapcsolódó hír, hogy a japán partner, a Nissan nemrég sikeres április-júniusi negyedévről számolt be. A szintén átstrukturáláson áteső vállalat eladásai drasztikusan nőttek, és úgy számol, hogy idei üzleti évét már nyereségesen zárja.

Nagy kiesést okoz a chiphiány

A Renault előrejelzése szerint a teljes évben csoportszinten akár 200 ezer járműnyi termeléskiesést is okozhat a félvezető komponensek hiánya. A chiphiány, valamint a koronavírus és a növekvő nyersanyagárak ellenére az egész mostani évben a Renault Csoport a mostani fél évivel megegyező, 2,8 százalékos működési árrést céloz.

Kiemelt Partnereink