Gyártók Norvég üzemének eladásával lábalna ki a válságból a Rolls-Royce

Norvég üzemének eladásával lábalna ki a válságból a Rolls-Royce

autopro.hu/P.B. | 2021.08.06 06:18

Norvég üzemének eladásával lábalna ki a válságból a Rolls-Royce

Fotó: Facebook/RollsRoyceGroup

Komolyan megviselte a koronavírus-járvány a brit Rolls-Royce-t. A repülőgépekkel és hajómotorokkal foglalkozó vállalat már a járvány előtt sem volt könnyű helyzetben, így nem meglepő lépés a norvégiai üzem eladása.

Bergenben hajókhoz gyártott motorokat a Rolls-Royce, ám a pénzügyi nehézségei miatt 110 millió euróért eladja az üzemet. Ezzel a vállalat megkezdte 2,35 milliárd eurós helyreállítási tervének végrehajtását, melynek célja a pénzügyeinek rendberakása.

Emellett tervben van a Roll-Royce spanyol ITP Aero egységének eladása is – ezt az egységet 1,5 milliárd euróért szeretné eladni.

Másodjára jött össze a bergeni üzlet

Ez nem az első kísérlete a vállalatnak a bergeni üzem eladására. Márciusban bukott meg az a korábbi megállapodás, amely szerint a norvég üzemegységet 150 millió euróért adta volna el az orosz székhelyű TMH-csoportnak. A norvég kormány nemzetbiztonsági okokból megakadályozta azt a megállapodást, így a vállalatnak meg kellett elégednie a 40 millió euróval alacsonyabb ajánlattal, amit a brit székhelyű Langley Holding tett.

Szakértők szerint így is kedvező üzletet kötött a Rolls-Royce, és jó úton halad a válságból való kilábalásban – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink