Gyártók Nincs együttműködés a Daimler, a VW, a BMW és a Fiat között

Nincs együttműködés a Daimler, a VW, a BMW és a Fiat között

Panker Gergő | 2014.02.20 12:37

Nincs együttműködés a Daimler, a VW, a BMW és a Fiat között

A Daimler korábban tárgyalásokat folytatott riválisaival egy lehetséges közös platform kifejlesztéséről az A-osztályhoz hasonló méretű kisautókhoz, ám a német vállalat végül úgy döntött, nem érné meg az együttműködés.

Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója elmondta: a Daimler nyitott az új módszerekre a növekedés érdekében, és a múltban többször is tárgyalt a Volkswagennel, a BMW-vel és a Fiattal egy kisautókhoz szánt közös platform fejlesztésével kapcsolatosan – írja az Autonews Europe.

Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója

– A mostani elsőkerék-hajtású járműveink fejlesztése során többször is tárgyaltunk a BMW-vel és a Fiattal, hogy kiderítsük, érdemes-e valamilyen módon együttműködnünk – mondta Zetsche egy elemzői kérdésre válaszolva. – Végül a Daimler úgy döntött, nem lát perspektívát a riválisokkal való közös munkában. Csupán elhanyagolható mértékben profitálhatnánk egy esetleges együttműködésből – mondta a vezérigazgató.

Amikor arról kérdezték, elégedett-e a döntéssel, hogy radikális lépések helyett nem változtatnak a Daimler létező stratégián vezetési ciklusa hátralévő idejében, Zetsche jelezte, hogy továbbra is nyitott a bátrabb stratégiai döntésekre. – Ha nem dolgoznánk a fejlődésünkön, biztosan lemaradnánk – mondta Dieter Zetsche, aki 2016-ig tölti be a vezérigazgatói pozíciót a vállalatnál. Hozzátette: jelenleg elégedett a Daimler létező üzleteivel.

– Feladataink jelentős része stratégiai jellegű, valamint az, hogy kiderítsük, milyen kihívásokkal találkozhatunk a jövőben és milyen lehetőségek állnak előttünk, hogy még tovább fejleszthessük vállalatunkat – mondta a Daimler vezérigazgatója. – Most ugyan nem fogok a vállalat fejlesztésével kapcsolatos bejelentéseket tenni, ám természetesen erre a jövőben lesz még rá alkalom – tette hozzá Dieter Zetsche.

Az Infiniti Q30 a Mercedes moduláris platformjára épül

Mindennek ellenére bőven találunk példát a vállalat működésében más vállalatokkal való együttműködésre: a Daimler 2010-ben ipari partneri egyezményt kötött a Renault-Nissan szövetséggel. A harmadik generációs Renault Twingo, az új Smart ForTwo, illetve az újgenerációs Smart ForFour egy újonnan kifejlesztett hátsókerék-hajtású platformra épülnek, melynek fejlesztését a Smart vezeti – írja az Autoweek, az Automotve News Europe testvérlapja. Az Infiniti Q30 modellje pedig a Mercedes moduláris MFA (Modular Front Architecture) platformjára épül, amely megtalálható a Mercedes A-, B-osztály és CLA modellekben is.

Kiemelt Partnereink