Gyártók Nikkeltermelésbe fektet a Ford

Nikkeltermelésbe fektet a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.03.31 09:21

Nikkeltermelésbe fektet a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford, tartva magát azon stratégiájához, hogy a kulcsfontosságú komponensek fejlesztését és gyártását minél inkább házon belülre vigye, befektet egy újonnan épülő indonéziai nikkelfeldolgozó üzembe.

Hirdetés

A Ford a PT Vale Indonesia nikkelbányászati vállalat és a kínai Zhejiang Huayou Cobalt építés alatt álló feldolgozóüzemébe fektet be, azáltal részesedést szerezve abban.

A nikkelvegyületeket nikkelércből évente 120 ezer tonna mennyiségben előállító létesítmény építése még tavaly novemberben vette kezdetét, a kereskedelmi jellegű termelés pedig 2026-ban indulhat meg.

Stratégiai befektetés

A nikkel az elektromos autók akkumulátorainak egyik alapanyaga, a biztos hozzáférés tehát kulcsfontosságú az elektrifikáción dolgozó autógyártók számára.

A 4,5 milliárd dollárból épülő üzemben való részesedésvásárlás egyúttal illeszkedik a Ford azon stratégiájához, ami a vertikális integrációt, vagyis az értéklánc tevékenységeinek házon belülre vitelét jelöli ki a legfontosabb területeken, ezáltal nagyobb kontrollt téve lehetővé a vállalatnak.

Indonézia a világ legnagyobb nikkelkészletével rendelkezik, és erre alapozva tudatosan próbálja kiépíteni elektromosautó-iparát külföldi befektetők beruházásaira építve. Az ország kormánya jelenleg a Teslával és a kínai BYD Csoporttal is tárgyalásokat folytat üzemek építéséről – idézi fel a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink