Gyártók Nem unják: a tizenhetedik amerikai állam is beperelte a VW-t

Nem unják: a tizenhetedik amerikai állam is beperelte a VW-t

autopro.hu/B.B. | 2016.10.19 06:30

Nem unják: a tizenhetedik amerikai állam is beperelte a VW-t

Az Egyesült Államok jogászai addig ütik a vasat, amíg meleg. Közben Kanada is vizsgálatot indított a konszern ellen, Matthias Müller pedig még szorosabbra húzná a nadrágszíjat.

Hirdetés

Korántsem szűntek meg a VW jogi nehézségei a tengerentúlon az amerikai kormánnyal való több milliárd dolláros megegyezéssel: jelenleg hat államban zajlanak perek a gyártó ellen, tizenhetedik államként pedig Missouri is csatlakozott a vádlók közé. Az indok ezúttal is a környezetvédelmi törvények megsértése.

Észak-Amerika másik országában, Kanadában sem jobb a helyzet a német autógyártó számára. A helyi hatóságok az Automotive News beszámolója szerint a napokban kezdték meg egyes Volkswagen, Audi és Porsche modellek emissziójának vizsgálatát. Amennyiben az ország törvényei szerint is szabálytalannak minősülnek a németek termékei, a cég szintén dollármilliós kiadással számolhat.

Persze bármi lesz a folyamatban lévő (vagy akár még el sem kezdődő) jogviták kimenetele, a Volkswagen-konszern továbbá költségekkel számolhat: a 475 ezer autótulajdonost képviselő ügyvédeknek 175 millió dollárt fizet a gyártó. Az összeg legnagyobb részét az ügyvédi díjak teszik ki.

Nem csoda, hogy Matthias Müller még nagyobb arányú megtakarításokra törekszik. A konszernvezér jövőre még (a már amúgy is szűkebbre szabott) 2016-os évhez képest is további tíz százalékkal fogná vissza a gyártó kiadásait. A cég első embere szerint nehéz, fájdalmas vágások elé néznek: főleg a villamos energia, a telefon, az irodákkal kapcsolatos karbantartási, bérleti és tanácsadási költségeken faragnának még többet.

Kiemelt Partnereink