Gyártók Nem mindennapi köntösben láthatjuk a Toyota Prius-t

Nem mindennapi köntösben láthatjuk a Toyota Prius-t

autopro.hu/D.Á. | 2023.12.28 14:20

Nem mindennapi köntösben láthatjuk a Toyota Prius-t

Fotó: Toyota

Jól áll a Toyota Prius új generációjának, hogy versenyautót faragott belőle a japán gyártó. A júniusban bemutatott, agresszív GR koncepció után most valóság lett a versenyre felkészített Prius-ból, és a Toyota elvitte egy Thaiföldön rendezett 10 órás endurance versenyre.

A verseny-Prius valódi versenyautónak néz ki, nagyobb első splitterrel, légterelő lapokkal az első kerekek előtt és egy nagy hátsó szárnnyal. Az autó nagy, 10 küllős kerekeken gurul, mögöttük lyugatott féktárcsával, és lejjebb is ül, mint az utcai verzió.

A gyártó egyelőre nem közölte, milyen hajtáslánc került a kis fogyasztású hibrid helyére a versenyváltozatban, de azt tudni lehet, hogy karbonsemleges tüzelőanyag hajtja és nagyobb a teljesítménye. Állítólag nagyobb a hibrid rendszer akkumulátora is, mint az utcaié, és a hűtőrendszer is más.

Szép eredmény az új koncepcióval

A Prius versenyautó összesítésben 11. helyen végzett a 63 indulóból, saját kategóriájában hatodik lett, 21 kör hátrányban a győzteshez képest. A Toyota azt nem közölte, egyszeri alkalom volt-e ez a verseny, vagy később is indítják majd a mérgesített Prius-t. Ez az autó számos Toyota versenyautóval együtt ott lesz a Tokiói Autószalonon január 13-15. között. Kiállított társai a Toyota rally világbajnokságban, WEC-ben és Super GT kategóriákban versenyeznek.

A Toyota korábban már versenyzett Prius-szal a japán Super GT-ben, de az az autó nem sok közös alkatrészen osztozott az utcai verzióval. Ebben a versenyautóban 3,4 és 5,4 literes V8-as motor dolgozott, és a hibrid rendszer is egészen más volt, valamint szuperkondenzátor is megtalálható volt benne – áll a Motor1.com cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink