Gyártók Nem kell tovább várni: itt az új Škoda Fabia

Nem kell tovább várni: itt az új Škoda Fabia

autopro.hu | 2014.10.04 10:39

Nem kell tovább várni: itt az új Škoda Fabia

A népautóvá érett kisautó ötajtós és kombi változata is a Párizsi Autószalonon tartotta világpremierjét.

Hirdetés

A nagyobb méretosztályok technikáját vonultatja fel biztonság, környezetvédelem és kényelem tekintetében egyaránt az immár harmadik nemzedékéhez érkezett Fabia család. A ferdehátú változat csomagterének 330 literes befogadóképessége kiemelkedő érték ebben a kategóriában. Az új Fabia várhatóan novemberben kerül piacra Európában, a kombi 2015 elején követi majd.

Az 1999 óta eladott összesen 3,5 millió példánnyal a Fabia az Octavia után a legnagyobb darabszámban értékesített Škoda típus, kategóriája egyik legnépszerűbb járműve.

– Az új Fabia egyenlő mértékben kínál innovatív technikát és érzelemdús dizájnt. Ideális autó a jelenkor modern, városi közlekedéséhez. Biztosak vagyunk benne, hogy új Fabia is folytatja majd a típus sikertörténetét, új ügyfélcsoportokat hódit meg, és a növekedési stratégiánk fontos sarokköveként tovább erősíti majd a márka megítélését a nemzetközi piacokon – summázta a fejlesztéseket Winfried Vahland, a Škoda igazgatótanácsának elnöke.

Az új Fabia révén első ízben ültették át a formatervezők a Škoda VisionC tanulmányautó arculati elemeit a sorozatgyártásba. Sportos, feszes arányok jellemzik az elődeinél kilenc centiméterrel szélesebb és három centiméterrel alacsonyabb autót. Az új generációs változatok sokoldalúan személyre szabhatóak kívül és belül egyaránt.

A Škoda márkánál első ízben az új Fabiában lehetséges a járművet és az okostelefont a MirrorLink-szabvány segítségével összekapcsolni, valamint az járművet intelligens hálózatba kapcsolni az új SmartGate funkció jóvoltából.

Az új motoroknak (négy benzines és három dízel erőforrás), a célzott tömegcsökkentésnek (980 kg a legkisebb saját tömeg), valamint a javított légellenállási jellemzőknek köszönhetően az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkenése az új Fabia esetében a 17 százalékot is elérheti. A legtakarékosabb a 2015-ben érkező 75 lóerős, 1.4 literes TDI motorral szerelt Fabia GreenLine lesz, amelynek átlagos fogyasztása a gyári adatok szerint mindössze 3,1 liter/100 kilométer lehet majd.

A Fabia kínálatában első alkalommal most jelenik meg a városi vészfunkcióval is rendelkező Front Assistant és a másodlagos ütközésvédelem. A Front Assistant radar segítségével figyeli folyamatosan az elöl haladó járművekhez képest mért követési távolságot, és túl kevés térköz esetén a baleset elkerülése érdekében különböző mértékben avatkozik közbe – a látható és hallható jelzéstől az egyszeri rövid fékezésen át egészen az automatikus vészfékezésig. A másodlagos ütközésvédelem a további ütközések kockázatát csökkenti egy már bekövetkezett baleset után, a rendszer automatikusan aktiválódik az elsődleges ütközés felismerésekor.

A modellben elérhető további biztonsági rendszerek között szerepel a fáradtságérzékelő, a sebességhatároló, a visszagurulás-gátló és az elektronikus gumiabroncsnyomás-ellenőrzés. Kívánságra még nagyobb kényelmet biztosít többek között a KESSY kulcs nélküli ajtónyitási rendszer, az első és hátsó parkolóradar, az új elektromechanikus szervokormány, valamint a nagy panoráma-üvegtető.

(További képek Facebook-oldalunkon)

Kiemelt Partnereink