Gyártók Negyedik szintű önvezető kínai autó érkezik jövőre

Negyedik szintű önvezető kínai autó érkezik jövőre

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.09 06:19

Negyedik szintű önvezető kínai autó érkezik jövőre

Fotó: GAC Aion

A GAC Aion, a kínai GAC Csoport elektromos autókkal foglalkozó ága, közös vállalatot alapított a Didi Chuxing fuvarozó céggel autonóm elektromos autók gyártására. Az első sorozatgyártású modell a jelek szerint jövőre debütál.

A két vállalat 50 százalékos tulajdonában lévő vállalat neve Aidi Technology. A vegyesvállalat már megkapta a szükséges üzleti engedélyt Kínában. Ez azt jelenti, hogy a közölt ütemterv, amely szerint az első sorozatgyártás a tervek szerint jövőre kezdődik, legalábbis papíron reálisnak tűnik.

Az első szériamodell a GAC Aion AEP3.0 elektromos platformjára épül majd, és a Didi technológiáját használja a négyes szintű automatizált vezetéshez. A negyedik szintet teljesen automatizált vezetésnek is nevezik. Az autónak továbbra is van kormánya és pedálja, tehát ember irányíthatja. Bizonyos útvonalakon (például autópályán vagy parkolóházban) azonban a jármű teljesen önállóan közlekedik, és utasok nélkül is képes haladni. Mivel a vezető ilyenkor teljesen átadja a jármű irányítását, utassá válik, így a teljesen automatizált utazás során nem felelős a közlekedési szabálysértésekért vagy károkért. Mivel a felelősség áthárul, a teljesen automatizált vezetés lényegesen összetettebb, és jobban kell védeni, mint a magasan automatizált harmadik szintű vezetést, amely során a járművezető ideiglenesen leveheti a szemét a forgalomtól, de képesnek kell lennie arra, hogy rövid időn belül újra átvegye az irányítást-

A GAC Aion és a Didi Chuxing 2021-ben egyesítette erőit egy önvezető elektromos autó kifejlesztésére. Ez a fejlesztés most a jelek szerint a befejezéshez közeledik: a kínai médiajelentések szerint az első modell termékdefiníciója állítólag már véglegesítve van, és jelenleg a formatervezési felülvizsgálaton vesz részt. Mivel maga a jármű platformja ismert, így a megvalósítás viszonylag gyorsan megtörténhet – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink