Gyártók Nagy számokat ígér a Fisker Ronin

Nagy számokat ígér a Fisker Ronin

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.07 12:22

Nagy számokat ígér a Fisker Ronin

Fotó: Facebook/Fiskerinc

A Fisker Project Ronin egy négyüléses, elektromos kabrió lesz, de nem csak az egyedi kialakításával tűnik ki a tömegből – a gyártó szerint 1056 kilométer tehető meg vele egy töltéssel, ami nagyobb, mint amit bármelyik elektromos autó tud. 2025-ig négy modell gyártásának felfuttatását tervezi a Fisker, 2030-ra a kis vállalat pedig évi egymillió autót akar gyártani.

Hirdetés

Az amerikai vállalat vezérigazgatója, Henrik Fisker elmondta, az Egyesült Királyságban működő Magic Works fejlesztőközpontjukban zajlik a Project Ronin fejlesztése, amit a korábban az Aston Martinnál dolgozó Dave King felügyel. Fisker nagy kihívásként hivatkozik a Roninra, mivel a kabrió kialakítás és ezáltal a B-oszlop hiánya miatt innovatív módon kialakított merevítésekre van szükség az autó más pontjain. Jelenleg nincs a piacon négyüléses kabrió sportautó, ezt a rést kívánják betölteni a Roninnal. A német Wiesmann gyártó is bejelentkezett ezért a kategóriáért a nemrég bemutatott, 2,9 másodperc alatt nulláról százra gyorsuló, Project Thunderball névre hallgató, kétajtós elektromos roadsterével.

A WLTP mérési ciklus szerint 660 mérföldet, azaz 1056 kilométert tud majd elmenni egy töltéssel a Ronin a gyártó állítása szerint. Ez nagyobb szám, mint bármelyik piacon lévő elektromos autóé. A teljesítményadatokat ugyanilyen bátran adja meg a Fisker – a három villanymotort tartalmazó hajtáslánc két másodpercen belül gyorsítja az autót nulláról százra. A végleges autó hivatalos bemutatóját jövő augusztusra időzítik, gyártásba pedig 2024 második felében kerülhet a Fisker Ocean SUV-val és a Pear kompakt városi elektromos autóval együtt. 2025-re is tervez egy új modellt az amerikai vállalat, de ez még egy képlékeny projekt.

Jól hangzó koncepció, kevés részlet

Henrik Fisker elmondta, a Roninhoz fejlett, alacsony tömegű anyagokat fognak használni, a fókuszban pedig a hatótáv, a teljesítmény és a vezetési élmény lesz. Aktív aerodinamikai elemek is találhatóak majd az autón, az akkumulátor pedig az autó szerkezetébe lesz építve. A Fisker azt ígéri, hogy egyrészt egy vérbeli brit sportautó lesz a Ronin, másrészt újraírja a luxus sportautók fogalmát a jövőben. A beltérről annyit árultak el, hogy teljesen vegán anyagokat fognak használni hozzá.

Henrik Fisker szerint a cél nem kisebb, mint elérni, hogy a Ronin a legnagyobb hatótávú sorozatgyártott elektromos autó legyen, miközben extrém teljesítményt is nyújt. A Project Ronin a mintapéldája lesz a Fisker mérnöki, hajtáslánc- és szoftverfejlesztési képességeinek. A Fisker azt tervezi, hogy 2027-ig egymillió autót állítanak forgalomba, 2030-ra pedig már évi egymillió autót gyártó márka akarnak lenni — áll az Autocar írásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink