Gyártók Minden eddiginél erősebb a Golf R különkiadása

Minden eddiginél erősebb a Golf R különkiadása

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.25 17:23

Minden eddiginél erősebb a Golf R különkiadása

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az új Volkswagen Golf R 20 Years limitált kiadás az eddigi legerősebb szériagyártású Golf. A gyártó R divíziójának 20. születésnapjára készült modell igazi „hot hatch”, erős ferdehátú kisautó. Az R-történelem a negyedik generációs Golf tuningolásával kezdődött.

Hirdetés

Húsz évvel ezelőtt született meg az első, 3.2 literes V6-os benzinmotorral szerelt Golf R32, amely a negyedik generációs modell alapjaira épült, és a maga 241 lóerejével és 320 newtonméteres forgatónyomatékával kiemelkedett a többi Golf közül. Legfrissebb utóda, a Golf R már 320 lóerős, de erre a 20 Years kiadás még rátesz egy lapáttal: 333 lóerőig húzták a teljesítményét. Minden bizonnyal a 4,7 másodperces 0-100-as gyorsulás és a 270 kilométer/órás végsebesség is javulni fog, de erről még nincsen hivatalos információ.

Fotó: Volkswagen Newsroom

Műszaki tartalom

Új funkciók is kerülnek a különkiadásba, mint például az Emotional Start, amely indításkor egy pillanatra 2500-as fordulatra pörgeti a motort, hogy még intenzívebb legyen a hangélmény az Akrapovič kipufogórendszeren keresztül. A hétfokozatú DSG duplakuplungos sebességváltót átprogramozták, hogy S és S+ módban még agresszívebben kapcsoljon, a turbofeltöltő pedig részterhelésen egyenletes sebességgel forog, hogy jobb legyen a gázreakció és a gyorsulás hirtelen gázadáskor. A teljesítményt nyomatékvektoráló összkerékhajtás viszi át az aszfaltra, és elérhető szoftveres driftmód is.

Múlt és jelen: a Golf R32 és az új Golf R 20 Years

Múlt és jelen: a Golf R32 és az új Golf R 20 Years | Fotó: Volkswagen Newsroom

Dizájn

A Volkswagen úgy hivatkozik a különkiadásra, mint gyűjtői darabra már újkorától. Az utasteret és a B-oszlopot is „R” és „20” logók díszítik, a műszerfalat pedig – a Volkswagennél először – szénszálas betétek borítják, beszálláskor pedig egy „20 R” logót vetít a földre a Golf R 20 Years. A hátsó spoiler is nagyobb lett. A hűtőmaszk fekete lett, a tükörházakat pedig kékre fényezték. Speciális, 19 colos felnik is érkeznek a különkiadáshoz.

A Golf R 20 Years 2022 közepétől kerül majd piacra Európában — számolt be az Autocar.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink