Gyártók Miért épp a Riviantól rendelt az Amazon 100 ezer elektromos furgont?

Miért épp a Riviantól rendelt az Amazon 100 ezer elektromos furgont?

autopro.hu/Sz.K. | 2019.10.05 14:00

Miért épp a Riviantól rendelt az Amazon 100 ezer elektromos furgont?

Jeff Bezos, az Amazon atya legújabb klímabarát irányzatának győztese a Rivian lett. A Michigan államból induló autógyártó startup jelentős megrendelést kapott az Amazontól. Összesen százezer elektromos furgont kell a Riviannak 2021-ig leszállítania, mivel az online kereskedő vállalat ezzel akarja széndioxid-kibocsátását csökkenteni.

Hirdetés

A megrendelés része Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere azon tervének, hogy klíma-úttörővé váljon. Az üzletember Washingtonban azt a tervet hozta nyilvánosságra, hogy már 2024-ben 80%-ban megújuló energiát akar használni, de 2030-ra a cél 100%-os nap- és szélenergia-felhasználás.

Az Amazon kereskedelmi vállalatóriás 2040-re teljesen széndioxid-semlegessé akar válni, továbbá a vállalat azt is tervezi, hogy 100 millió dollárral támogatja az erdők újratelepítését.

A 2009-ben alapított autógyártóval, a Riviannal való megegyezés, melyet az Amazon már februárban eltervezett, ennek a tervnek a része. Egy évvel ezelőtt a vállalat már megegyezett a Mercedesszel 20 ezer sprinter beszállításáról, és már akkor is érdeklődést mutatott az elektromos változat iránt, azonban az Egyesült Államokban csak benzines vagy dízeles Sprinter kapható.

Hatalmas befektetések

Az amazon továbbá 700 millió dollárt (214,5 milliárd forintot) fektetett a Rivianba, így a startup gyorsabban piacra dobhatja modelljeit.

A Rivian egy korábban bezárt Mitsubishi gyárban nyitotta meg üzemét, az amerikai autóiparnak nagy reménye van a startupban. A Teslától eltérően a vállalat nem a jóvágású sportkocsikra koncentrált, hanem az elektromos pickupokra és SUV-kra. Mindkét modelljének prototípuss nagy hatással volt a szakmára, mivel 400 mérföld (644 kilométer) hatótávolságot ígérnek.

Áprilisban a Ford is 500 millió dollárt (153 milliárd forintot) fektetett a startupba, és a Rivian ebben a hónapban további 350 millió dollárt (107,2 milliárd forintot) kapott a Cox Automotive autóipari szolgáltatótól is. Az első furgonokat az Amazon számára 2021-ben kell leszállítani, az első SUV-kat és pickupokat pedig az azt követő évben.

Nyitókép: rivian.com

Hirdetés

Kiemelt Partnereink