Gyártók Mi lesz az FCA-val Marchionne nélkül?

Mi lesz az FCA-val Marchionne nélkül?

autopro.hu/Sz.K. | 2018.08.06 08:35

Mi lesz az FCA-val Marchionne nélkül?

Miután Marchionne bejelentette, hogy 2019-től nyugdíjas lesz, felmerült a kérdés, hogy mi lesz a Fiat Chrysler Automobiles-szal, de nyugtató volt, hogy búcsújáig még sok idő van. A vezérigazgató hirtelen bekövetkezett halála azonban ellehetetlenítette a finom átállás reményét.

Marchionne halála után Mike Manley lett az FCA új vezérigazgatója, a vállalat részvényei - részben a friss, gyengébb értékesítési adatok miatt - órákon belül 16 százalékkal estek. A Wall Street reakciói nem meglepőek, de legalább rávilágítanak a bizonytalanságra, amit az autóipari történelem egyik legnagyobb stratégájának elvesztése okozott.

– Egy nagyon nagy fény hunyt ki, mondta el Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője. – De rengeteg más lángot felgyújtott, és a vállalat jó kezekben van.

Nyilvánvaló azonban, hogy mindezen fények ragyogva tartása Marchionne nélkül nagy kihívás lehet Manleynek, és míg az FCA élete feje tetejére áll, addig a „gyerekek” – ahogy Marchionne hívta fiatal igazgatóit –, arra vannak kényszerítve, hogy meghozzák saját döntéseiket.

A vezetőség rendkívül lojális. Reid Bigland, az FCA és az Alfa Romeo észak-amerikai vezére korábban elmondta, hogy ha a néhai vezérigazgató kiküldené csikkeket söpörni egy parkolóba, akkor kimenne, és söpörné a csikkeket. Ez a lojalitás azonban egyértelműen Marchionnénak szólt, nem pedig a vállalatnak. Ezt jól mutatja, hogy Alfredo Altavilla, az FCA európai, közel-keleti és afrikai régiójának feje elmondott Manley kinevezése után, és előreláthatóan nem ez lesz az egyetlen felmondás Marchionne halálához köthetően.

Az új vezérigazgatóval kapcsolatban vannak kételyek, hiszen sokak szerint teljesen más irányítási stílusa lesz, mint Marchionnénak volt.

Hogy Manley sikeresen tudja-e végigvinni a vállalat ötéves tervét, melynek elkészítésében ő és Bernardo Bertoldi is segített, még kérdéses.

– Manleyt az alapján fogják megítélni, hogy hogyan valósította meg a terveket, mondta el Bertoldi. – Ha eléri az ambiciózus kitűzéseket, sikeres lehet. Ez igaz volt Marchionnéra 14 évig, és július 21 óta igaz Manley-re is.

Kiemelt Partnereink