Gyártók Mérföldkőhöz ért az akkugyártásban a VW

Mérföldkőhöz ért az akkugyártásban a VW

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.04 10:18

Mérföldkőhöz ért az akkugyártásban a VW

Fotó: Volkswagen

A Volkswagen Csoporthoz tartozó PowerCo akkumulátorgyártó vállalat első megaprojektje teljes mértékben az ütemterv szerint halad; így az akkumulátorcellák sorozatgyártása a salzgitteri telephelyen 2025-ben megkezdődhet.

Hirdetés

Megérkezett az első ipari gép a salzgitteri akkumulátorgyárba. Igazi mérföldkő volt az üzem számára, amikor Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke kicsomagolta az első ipari gépet, amelyet a cellagyárban fognak használni. A kicsomagolás persze komoly mértéket öltött, hiszen a teljes gép mintegy 10x3 méteres.

A gép megérkezése egy új építési szakasz kezdetét jelzi. Mostantól kezdődik a gép- és eszközpark felfuttatása. Csak a berendezések leszállításához több mint 2500 szabványos konténerre van szükség.

Weil a helyszínen kifejtette: „Bátor és bölcs döntés volt a Volkswagen részéről, hogy Alsó-Szászországban építette meg az első akkumulátorcella-gyárat. A világjárvány idején megtanultuk, hogy a gyártás fontos területein függetleníteni kell magunkat a távoli országokból származó beszállításoktól. Ez különösen igaz az akkumulátorra, mint az elektromos járművek legfontosabb alkatrészére. Biztosítanunk kell, hogy a magas energiaköltségek ellenére Németország a jövőben is az akkumulátorcellagyártás helyszíne maradjon.”

Megmutatja a Volkswagen Csoport profizmusát

Thomas Schmall, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának tagja, a VW technológiai vezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy az építkezés megmutatja, milyen gyorsan képes dolgozni a Volkswagen.

„Egy évvel ezelőtt ez még egy üres mező volt, de most már az első csúcstechnológiás gépeket állítjuk fel. Ez mutatja, hogy milyen gyorsan valósítjuk meg terveinket a gyakorlatban. A PowerCo jó úton halad afelé, hogy az akkumulátor-üzletág globális szereplőjévé váljon.”

A mintegy kétmillió négyzetméteres építési területével a Gigafactory Salzgitter Alsó- Szászország egyik legnagyobb építési projektje. Összesen három PowerCo telephelyen folyik már az építkezés: Salzgitter mellett további gigagyárak épülnek Valenciában és a kanadai St. Thomasban – emellett másik hérom helyszín még ismeretlen a tervezett hat gyárból, melyek közül az egyik Közép-Kelet-Európában épülhet fel. A gyárak teljes kapacitása évente akár 200 gigawattórát is elérheti, ami több mint kétmillió elektromos autó számára elegendő.

Gyors fejlődés

2023. július 1-jén már az ezredik alkalmazott is munkába állt a PowerCo akkumulátorgyártó vállalatnál. Az év végére az alkalmazottak száma várhatóan tovább nő, és eléri az 1500 főt. Az átlagéletkor jelenleg 38 év, az alkalmazottak több mint negyede nemzetközi háttérrel rendelkezik.

Frank Blome, a PowerCo vezérigazgatója szerint egy elit csapatot épít a Volkswagen leányvállalata. „Egy évvel az alapítása után a PowerCo mágnesként vonzza a tapasztalt akkumulátorspecialistákat, akik világszerte hiánycikknek számítanak” – idézi a vezetőt a Volkswagen közleménye.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink