Gyártók Mercedes: Kína nélkül nem fog menni

Mercedes: Kína nélkül nem fog menni

autopro.hu/F.M. | 2023.05.03 12:18

Mercedes: Kína nélkül nem fog menni

Fotó: Mercedes me media

Ola Källenius, a Mercedes vezérigazgatója visszautasította a Kínától való gazdasági elhatárolódás ötletét. A vezető szerint Európa, az USA és Kína között olyan szoros gazdasági kapcsolat áll fenn, amely teljes mértékben értelmetlenné teszi ennek a manővernek a meglépését.

Hirdetés

Källenius természetesen nem feledkezett el Kína árnyoldalairól sem: a Tajvannal szembeni kínai fenyegetettséget illetően úgy fogalmazott, hogy nem naiv, valamint kiemelte, hogy a járványidőszakban megmutatkozott, mekkora a beszállítói hálózatok jelentősége.

„Regionálisan növelnünk kell az ellenállóképességünket és a lítiumion akkumulátorok piacán államonként függetlenebbnek kell lennünk. Viszont a Kínától való teljes elhatárolódás csak illúzió és nem is ajánlott számunkra” – fogalmazott.

A német járműipar erősen függ a kínai piactól. A globális járműpiac az elmúlt évtizedben erős növekedést produkált. A bő kétmillió járműből például, amiket a Mercedes az elmúlt évben értékesített, 750 ezer került a kínai piacra. A politikusok az ukrajnai háború és a Tajvan körüli erősödő konfliktusok miatt óva intenek a szoros kötődésektől. Amennyiben Kína megtámadja Tajvant és így a nyugati államoknak hasonló szankciókat kell rá kivetniük, mint Oroszországra, az autógyártók egyik napról a másikra felvevőpiacaik hatalmas részét veszítenék el. Ehhez pedig csatlakoznának még a beszállítói láncokat érintő következmények, ami mind a gyártást, mind más piacokat hátrányosan érintene.

Egyre erősebbek a kínai gyártók

A gyártók kínai piactól való függése egy másik okból is csökken: a regionális konkurencia folyamatosan erősödik és a nyugati autógyártóknak egyre nehezebb, hogy kielégítsék a helyi vevőkör igényeit. Ez a Mercedest, mint luxuskategóriás járművállalatot még nem érinti olyan komolyan, mint a tömeggyártási szektort. Így tudott például a BYD a 2023-as év első negyedében a legkelendőbb márkák közt a Volkswagen helyébe lépni – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink