Gyártók Megválik az AvtoVaz-tól a Renault

Megválik az AvtoVaz-tól a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.05.16 11:18

Megválik az AvtoVaz-tól a Renault

Fotó: Renault Group Media Website

A Renault Csoport igazgatótanácsa egyhangúan megszavazta az orosz AvtoVaz autógyártóban birtokolt többségi tulajdoni rész eladását, fenntartva annak hat éven belüli visszavételének lehetőségét.

A Renault 68 százalékos tulajdonrészét az orosz Központi Autó- és Motorfejlesztő Központ (NAMI) veszi át. A francia gyártó és a tudományos intézet között létrejött szerződés lehetőséget biztosít a Renault-nak, hogy hat éven belül visszavásárolja részesedését.

A Renault vezetése egyúttal az orosz fővárosban található, SUV-kat készítő gyár átadásáról is döntött. Az üzem a moszkvai városvezetés birtokába fog kerülni.

„Ma egy nehéz, de szükséges döntést hoztunk(…), közben megőrizve a vállalatcsoport teljesítményét, illetve azon lehetőségünket, hogy a jövőben visszatérjünk az országba egy más kontextusban” – fogalmazott a döntés kapcsán Luca de Meo, a Renault Csoport vezérigazgatója.

Az Oroszországban 45 ezer embert foglalkoztató Renault Csoport az orosz-ukrán háború miatt még márciusban kezdte el felülvizsgálni oroszországi működését, azzal párhuzamosan pedig leállította moszkvai üzemét.

A mostani döntés az oroszországi eszközök leírását is szükségessé teszi, ami a Renault Csoport első félévi pénzügyi eredményeiben lesz feljegyezve. 2021 decemberében a vállalatcsoport oroszországi tárgyi és immateriális eszközeinek értéke közel 2,2 milliárd euró volt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink