Gyártók Megroppantotta a Boeing eredményét a két légi katasztrófa

Megroppantotta a Boeing eredményét a két légi katasztrófa

MTI | 2019.04.25 09:11

Megroppantotta a Boeing eredményét a két légi katasztrófa

Repülési tilalom alatt állnak a 737 MAX repülőgépek, ezzel egy időben ráadásul a Boeing új gépeket sem tud átadni.

Hirdetés

Mintegy húsz százalékkal csökkent a Boeing repülőgépgyártó üzemi eredménye a március 31-ével végződött első pénzügyi negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a chicagói székhelyű gyártó szerdai közleményéből.

Az eredmények azt mutatják, hogy a társaság bevételei 2 százalékkal 22,9 milliárd dollárra, az üzemi eredmény 21 százalékkal 1,9 milliárd dollárra, az adózott eredmény pedig 13 százalékkal 2,1 milliárd dollárra csökkent.

Az előzmények hátterében két légi katasztrófa áll

Az etióp légitársaság egyik 737 MAX típusú gépe március 10-én felszállás után Addisz-Abeba közelében lezuhant. A katasztrófában 157 ember vesztette életét. Öt hónappal korábban a Lion Air indonéz légitársaság ugyanilyen típusú Boeingje zuhant a Jáva-tengerbe, a repülőn tartózkodó 189 ember odaveszett.

Milyen kártérítést érdemelnek az elhunytak rokonai? Egy bocsánatkérés vajon elég a Boeingtől? Blogbejegyzésünkben erre kerestük a választ.

Repülési tilalom alatt állnak a Boeing 737 MAX repülőgépek, ezzel egy időben ugyanis a Boeing új gépeket sem tud átadni. A kiesést a szolgáltatások és hadiipari megrendelések után szerzett bevételek valamelyest kompenzálták.

A 737 MAX-okkal kapcsolatban a gyártó azt közölte, hogy az elmúlt időszakban 135 tesztrepülést hajtottak végre, befejezték a típus repülésirányító szoftverének módosítását, most a hatóságok jóváhagyására várnak.

Kevesebb repülőt adtak át

Az átadott gépek számában ennek megfelelően 19 százalékos csökkenés mutatkozott: a tavaly első negyedévi 184 helyett idén 149 gép gyártásával végeztek. A rendelésállomány a Boeing közlése szerint meghaladta az 5600 gépet, értéke 399 milliárd dollár volt.

A kereskedelmi repülőgépek gyártásával és értékesítésével foglalkozó üzletág az első negyedévet 11,8 milliárd dollár bevétellel zárta, ami 9 százalékkal marad el a 2018 első negyedévitől, az üzemi eredmény 17 százalékkal 1,1 milliárd dollárra csökkent.

Kiemelt Partnereink