Gyártók Megkezdte új gyárának építését a Hyundai

Megkezdte új gyárának építését a Hyundai

autopro.hu/E.M. | 2022.10.27 08:17

Megkezdte új gyárának építését a Hyundai

José Muñoz, a Hyundai globális operatív igazgatója, háttérben az új üzem látványterve | Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai Motor letette az 5,54 milliárd dolláros amerikai elektromosjármű- és akkumulátor-üzemének alapkövét, miközben az autógyártó az elektromos eladások bizonytalan kilátásaival küzd legfontosabb piacán.

Hirdetés

A tervek szerint a Georgia államban található hatalmas üzem 2025 első felében megkezdi a kereskedelmi célú működését, éves kapacitása 300 ezer darab autó lesz. A Hyundai globális operatív igazgatója, José Muñoz elmondta, hogy az üzem 5-6 modellt fog gyártani, továbbá hozzátette, hogy szükség esetén a termelést évi félmillió járműre tudják majd növelni.

A kereslet azonban jelenleg kérdéses, ugyanis a Joe Biden elnök által aláírt inflációcsökkentő törvény értelmében csak az Észak-Amerikában összeszerelt elektromos járművek jogosultak az amerikai adókedvezményekre. Így az e-autók mintegy 70 százaléka azonnal kiesik a járművenként legfeljebb 7500 dollárig terjedő adójóváírásra jogosultak köréből.

Jelenleg csupán 20 e-autóra lehet igénybe venni az említett támogatást, amelyek között a Forddal és BMW-vel ellentétben a Hyundai modelljei nem szerepelnek. Ennek hatására a Hyundai Ioniq 5 crossover SUV eladásai az Egyesült Államokban szeptemberben mintegy 14 százalékkal estek vissza az előző hónaphoz képest.

A tárgyalások már folyamatban vannak

Korea Egyesült Államokbeli nagykövete, Taeyong Cho újságíróknak elmondta, hogy a Biden-kormányzat és a koreai kormány között folyamatban vannak az adókérdésről szóló tárgyalások. Arról is beszámolt, hogy jelenleg még nem világos, hogy a törvényt az amerikai kongresszusnak kell megváltoztatnia, vagy a szabályozási folyamaton keresztül is meg lehet oldani az esetleges módosítást – írta meg a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink