Gyártók Megjelentek az első e-autók a CATL „csoda akkujával”

Megjelentek az első e-autók a CATL „csoda akkujával”

autopro.hu/F.M. | 2023.05.22 04:20

Megjelentek az első e-autók a CATL „csoda akkujával”

Fotó: Zhejiang Geely Holding Group Media Center

A Geely konszern alá tartozó, elektromos autókat gyártó kínai Zeekr megkezdte a Qilin (ejtsd: Csi-lin) nevezetű akkumulátoral szerelt 001-es modelljeinek kiszállítását. A legyártott darabszám egyelőre 1000 jármű, de ez még csak a kezdet.

A Zeekr 001, ahogy a neve is mutatja, a Geely konszern által alapított Zeekr márka legelső modellje. Egy ötüléses járműről van szó, amely az elektromos modellek felső középkategóriájában helyezkedik el és összkerékhajtású változata 544 lóerős teljesítménnyel bír. Az autó, amely külsőre a Porsche Panamerára emlékeztet, korábbi kivitele is már egy 100 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik alapfeleszereltségként, ami (a régi NEDC menetciklus szerint) nagyjából 700 kilométeres hatótávot biztosít.

A kínai gyártó most ezt a szintet is jelentősen túlszárnyalja! A Zeekr 001 mostantól egy 140 kilowattórás Quilin akkuval is elérhető, de egyelőre csak korlátozott darabszámban. A CATL által gyártott akkuval a hatótávolság több, mint 1000 kilométerre növekszik. Ezzel együtt természetesen az autó ára is megnőtt: 49 ezer euróról 53 ezerre.

Csoda akku

A Zeekr és a CATL közötti együttműködés 2022 augusztusában vált nyilvánossá, már akkor bejelentették a hihetetlennek tűnő ezer kilométeres hatótávolságot. A Zeekr az első vállalat, amelyik a CATL új, Qilin akkumulátorait teszi a járműveibe.

A CATL még csak pár hónapja kezdte meg a különösen magas kapacitású akkumulátorok gyártását, viszont ezek nem csak a Zeekr 001-es modellekben kerülnek használatara, hanem pár hete megjelentek a Zeekr 009-es kisteherautókban is.

Európába is érkezhetnek még az idén

Az európai piac számára a Zeekr 001 érdekesebb, ezt a modellt ugyanis már az idei évtől forgalmazni szeretnék a kontinensen. Az, hogy erre a Quilin akkumulátorokkal is lesz-e lehetőség, egyelőre még kérdéses, ahogyan az is, hogy a CATL rövid időn belül mennyi akkumulátort tud szállítani az új termékből – írja az eFafrer.

S hogy miről kapta a nevét az akku? Nos, a Qilin, vagyis csi-lin csodálatos patás állat a kínai mitológiában, amelyet gyakran egyszarvúként vagy unikornisként is értelmeznek és neveznek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink