Gyártók Megérkezett a pilóta nélküli repülő taxi

Megérkezett a pilóta nélküli repülő taxi

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.03 12:22

Megérkezett a pilóta nélküli repülő taxi

Fotó: ehang.com

Kínában idén áprilistól bárki vehet magának elektromos repülő taxit, amihez pilóta sem szükséges. A kínai Ehang gyártó ezzel egy teljesen új piaci területet nyit meg.

Az Ehang új repülő taxija most egy ugyanolyan méretű hagyományos helikopter ára körül beszerezhető, az EH216-S nemcsak elektromos, hanem teljesen autonóm is, ami egy teljesen más gazdasági területet jelent az üzleti életben és a jogalkotásban.

Egy teljesen új szabályozást kell kidolgozni

A kínai jogalkotók és ipari vezetők már régóta haladnak előre az úgynevezett „alacsony magasságú gazdasággal", amely az 1000 méternél kisebb magasságú légtérre utal, és az adott tájra vonatkozó jellemzőknek és tényleges igényeknek megfelelően akár 4000 méterig is kiterjeszthető.

Ezt az „alacsony magasságú gazdaságot" Kínában úgy írják le, mint egy átfogó gazdasági formát, amely „erős sugárzó hatással és hosszú ipari lánccal rendelkezik, új méret- és súlykategóriával vagy pilóta nélküli repülőgépekkel mindenféle logisztikai, ipari és személyszállítási alkalmazáshoz".

Mivel a jármű képes utasokat szállítani, de nem igényel pilótát, a megnyíló gazdasági tér új üzleti esetekre terjed ki az ipari, tudományos, logisztikai, sürgősségi és polgári szolgálati, valamint katonai repülések, például evakuálási műveletek terén.

A pilóta szükségtelensége például lehetővé teszi a mentést és az emberek evakuálását olyan veszélyes zónákban, ahol a pilótáknak egyébként az életüket kellene kockáztatniuk a bejutáshoz.

Na de mit tud a repülő taxi?

Az EH216-S 650 kilogrammos maximális felszállótömeget és akár 130 kilométer/óra végsebességet is lehetővé tesz. A maximális repülési időtartam 25 perc, ami azt jelenti, hogy leginkább olyan körülmények között alkalmazható, mint például a hegyvidéki terep, vagy akár zsúfolt városok magas háztetőiről is bevethető, ahol az autonóm légi járművek jelentősen lerövidített menetidővel egészíthetik ki a meglévő közlekedési formákat.

A gyártó közleménye szerint az EH216-S-t kereskedelmi felhasználásra szánják, például alacsony magasságú túrákra vagy városnéző repülésekre.

A vezérigazgató elmondta: „Várjuk a további globális partnerekkel való együttműködést, hogy a fogyasztóknak a biztonságos, autonóm és környezetbarát légi mobilitás újszerű élményét kínáljuk. Célunk, hogy a pilóta nélküli légi járművet a mindennapi élet általános részévé tegyük, és annak előnyeit minél szélesebb körben megismertessük".

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink