Gyártók Nemet mondott partnerének a Nissan

Nemet mondott partnerének a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2023.01.06 12:46

Nemet mondott partnerének a Nissan

Fotó: Facebook/Nissan

Nem engedett francia partnere kérésének a Nissan, ami után úgy állapodott meg a vele egy szövetségben lévő Renault-val, hogy utóbbi tradicionális és hibrid hajtású járművekre specializálódó új cége nem használhatja a közösen fejlesztett technológiákat.

Hirdetés

A japán Nissan és a Renault jelenleg az évtizedes múltra visszatekintő szövetségük jövőjéről, és a szükséges átalakításokról folytat tavaly óta húzódó tárgyalásokat, melyek során kulcskérdéssé vált a technológia és a szellemi tulajdonjogok megosztása.

Ezzel egy időben a Renault arra készül, hogy külön vállalatokban vonja össze az elektromos, illetve a hibrid és tradicionális hajtású járművekkel kapcsolatos tevékenységeket. Előbbi esetében a Renault a Nissan befektetését várja, míg utóbbit a Geely-vel közösen fogja birtokolni. A Horse (Ló) kódnevet viselő cég nem csak a Renault és a kínai OEM számára, de más gyártóknak is fog belső égésű és hibrid technológiát szállítani a tervek szerint.

A Nikkei üzleti lap nemrég bennfentes információkra hivatkozva arról írt, hogy a Renault azzal a kéréssel kereste meg a Nissant, hogy a közösen fejlesztett technológiákat felhasználhassa a Geely-vel közös vállalkozás. A beszámoló szerint azonban a Nissan nem engedélyezte a közös szellemi tulajdon használatát az Egyesült Államokban és Kínában forgalmazásra kerülő termékek esetében, hogy megelőzze az új céggel való versenyt és a technológia kiszivárgását.

A Reuters korábbi értesüléseiből már eddig is tudni lehetett, hogy a Nissan mindenképpen el akarja kerülni, hogy technológiája „rossz kezekbe” kerüljön a Renault és a Geely közti megállapodások által.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink