Gyártók Még utoljára benzines hajtást is kap a Mini

Még utoljára benzines hajtást is kap a Mini

autopro.hu/D.Á. | 2023.11.27 08:18

Még utoljára benzines hajtást is kap a Mini

Fotó: Facebook/MINI.Magyarorszag

Amikor a Mini szeptemberben bemutatta a Cooper új generációját, csak a háromajtós, tisztán elektromos változatról hullott le a lepel, most azonban kémfotók láttak napvilágot egy ötajtós, benzinmotoros kivitelről. Valószínűleg utoljára látunk ilyet, ugyanis a BMW által tulajdonolt brit márka az évtized végére tisztán elektromossá fog válni.

A háromajtós modellt látva már nem sok újdonságot mutat a kémfotókon szereplő autó formája, csupán két ajtóval több van rajta. Mivel nincsen látható kipufogóvég, valószínűleg egy alapmodellről van szó, és nem a mérgesebb Cooper S vagy John Cooper Works változatról.

A külső ugyan nem sok újdonságot rejt, a belső viszont annál látványosabban megújul. Az új elektromos Cooper ferdehátú és a Countryman is letisztultabb műszerfalat kaptak, amelynek már nem része a vezető előtti kijelző vagy műszercsoport, csak egy szélvédőre vetített head-up display. Középen egy nagy, köralakú, 9,4 colos OLED képernyő található, ezen éri el a vezető a szükséges információkat.

Fotó: Facebook/MINI.Magyarorszag

Kínába helyeződik át a gyártás

Érdemes megjegyezni, hogy a Mini a három- és ötajtós modellt is árulni fogja belső égésű motorokkal, de csak az előbbi kap tisztán elektromos hajtásláncot. Az elektromos modell többé nem az Egyesült Királyságban készül majd, mert a BMW vegyesvállalatot alapított a kínai Great Wall Motorral a gyártás kiszervezésére. A Spotlight Automotive néven létrejött cég 2026-ig kizárólagos gyártója lesz az elektromos Coopernek, amíg a Mini oxfordi gyára is elkezdi a termelést. Jövőre érkezik a Cooper és Countryman közé pozícionált Aceman modell, egy szubkompakt SUV, amely csak tisztán elektromos változatban lesz elérhető, és szintén a kínai, majd később az oxfordi gyárban készül majd.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink