Gyártók Még mindig nagy kockázatot jelentenek a kocsikulcsok

Még mindig nagy kockázatot jelentenek a kocsikulcsok

autopro.hu/B.B. | 2018.04.16 06:29

Még mindig nagy kockázatot jelentenek a kocsikulcsok

Hiába a számos teszt és figyelmeztetés, továbbra is sebezhetők a kulcsnélküli nyitást és indítást lehetővé tévő kocsikulcsok. Az ADAC tesztjén 180 modellből eddig egyetlen egy ért el megfelelő minősítést.

A 2018-as Jaguar Land Rover Discovery az egyetlen az ADAC tesztjén átesett 180 modell közül, melynek kulcsa megfelelő védelmet nyújt az illetéktelenek általi hozzáférés, vagyis nyitás és indítás ellen. A német szervezet már egy ideje teszteli a kulcsnélküli nyitást és indítást lehetővé tévő kocsikulcsokat, azok sebezhetőségére már korábban is figyelmeztetett.

Míg a Discoveryn kívül a brit gyártó Range Rover, Range Rover Sport és a Jaguar E-Pace típusa is megkapja a kulcsot védő technológiát, a legtöbb gyártó nem nyújt ilyen stabil megoldásokat. Az ADAC technikusai a teszten házilag, „kis erőfeszítéssel” is elkészíthető elektronikai eszközökkel támadták a kocsikulcsokat. A rádiókapcsolatot a kulcs és a kocsi között akár egy kilométeresre is kiterjeszteni képes eszközzel sokszor az indításgátló és a riasztórendszer is kiiktathatónak bizonyult, utat engedve ezzel a kocsi eltulajdonításának.

Sajnos a fogyasztók nem tehetnek sokat az ügyben, az ADAC annyit tanácsol, hogy az ilyen kulcsokat otthonunkban tartsuk minél távolabb az ablakoktól és a bejárati ajtótól. A szervezet a gyártók kötelességének tartja, hogy gondoskodjanak a kocsikulcsok biztonsági réseinek megszüntetéséről, azonban ezt nagyban nehezíti, hogy a megfelelő technológiát utólag gyakran már nem lehet telepíteni a járművekbe.

A problémát ráadásul tovább növelheti, hogy egyes gyártók és szolgáltatók gőzerővel fejlesztik a kocsikulcsokat kiiktató (például okostelefonos) autóvezérlő megoldásokat, újabb és újabb támadható felületet teremtve a digitalizációval.

Kiemelt Partnereink