Gyártók Még mindig halogatja akkugyárának helyszínét a VW

Még mindig halogatja akkugyárának helyszínét a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.02.28 11:18

Még mindig halogatja akkugyárának helyszínét a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egyelőre még nyitott kérdés, hol építi fel közép-kelet-európai akkumulátorgyárát a Volkswagen. A gigagyár helyszínéről az eredeti tervek szerint még 2022-ben döntöttek volna, de a kérdés december óta húzódik. Négy ország van versenyben, köztük hazánk.

Hirdetés

A Volkswagennek több időre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, hol legyen az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorainak gigagyára Kelet-Közép-Európában – fogalmazott Klaus Zellmer, a Škoda első embere. Decemberben az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a VW 2023-ra halasztotta a döntést.

A Volkswagen konszernhez tartozó cseh autógyártó vezetője február 27-én nyilatkozott a ČTK-nak, azaz a cseh sajtóirodának. Zellman szerint Csehország nagyszerű helyzetben van a gigagyárra pályázó országok között.

„Most azonban meg kell várni, hogy mit hoz az úgynevezett új Green Deal. A csoportnak a támogatások és a beruházási ösztönzők tekintetében kell értékelnie a helyszínt” – mondta. Vagyis az EU-s támogatásokat is alaposan meg kell vizsgálnia a gyártónak.

A Volkswagen Csehország mellett Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot vizsgálja lehetséges helyszínként. Ezen országok közül hazánk és Lengyelország rendelkezik komolyabb akkumulátorgyártási kapacitással.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink