Gyártók Még egy évig maradhat a Nissan Barcelonában

Még egy évig maradhat a Nissan Barcelonában

autopro.hu/P.B. | 2020.07.22 10:18

Még egy évig maradhat a Nissan Barcelonában

Fotó: Nissan Global Newsroom

A Nissan friss közleményében jelentette be, hogy kész elhalasztani a barcelonai üzemének bezárását 2021 júniusáig, és hajlandóak egyeztetni a szakszervezetekkel. Azt viszont leszögezték, hogy az üzem előbb vagy utóbb bezár, hosszabb távon nem számolnak vele. A gyárbezárás ellen többször is tüntettek már Spanyolországban.

Hirdetés

A Nissan barcelonai gyárát az eredeti tervek szerint idén decemberben zárták volna be, ám a japán gyártó vezetői szerint, ha július 30-ig vagy augusztus elejéig sikerül megegyezni a szakszervezetekkel, akkor beindítják a májusban leállított termelést, és tárgyalásokat kezdenek a dolgozók végkielégítéséről. A Nissan így idén nem küldene el dolgozókat a spanyol gyárból, de amint az üzem bezár, 2500 munkavállalótól megválnak.

A barcelonai üzem bezárásáról már hosszabb ideje lehetett hallani, végül idén májusban, a Nissan (és az egész Renault Csoport) átszervezésének részeként vált hivatalossá, hogy a japán vállalat otthagyja Spanyolországot – írja a Reuters.

Tüntetnek a gyárbezárás ellen

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, júliusban több ezer dolgozó tüntetett a Nissan bezárása ellen. A tüntetők Madridban a spanyol parlament elé vonultak és a kormány beavatkozását követelték. A szakszervezetek szerint közvetlenül érintett 2500 ember mellett nagyjából 25 ezer ember számára jelent csapást az üzem bezárása.

A Nissan észak-spanyolországi Kantabria régióban található Los Corrales del Buelnában és Madridtól körülbelül 100 kilométerre északnyugatra Ávilában található telephelyek továbbra is működhetnek majd, azonban a Renault-hoz kerülnek.

Kiemelt Partnereink