Gyártók Mágnesek újrahasznosításába fektet a Ford

Mágnesek újrahasznosításába fektet a Ford

autopro.hu/Sz.K. | 2023.09.22 17:22

Mágnesek újrahasznosításába fektet a Ford

Fotó: Ford MyNewsDesk

Az Ionic Technologies a Forddal összefogásban épít egy ritkaföldfém mágnes újrahasznosító üzemet Belfastban. A gyár a Ford elektromos járműveket kiszolgáló üzemeit fogja ellátni az Egyesült Királyságban.

Az Ionic Technologies, a Less Common Metals (LCM) és a Ford egy demonstrációs körforgásos ellátási láncot hoz létre az Egyesült Királyságban a ritkaföldfémek számára. Innovatív technológiák felhasználásával dolgoznak, hogy száz százalékban újrahasznosított ritkaföldfémeket tartalmazó, magas minőségű mágneseket hozzanak létre az elektromos járművekben való felhasználásra.

Kipróbált eljárás

Az Ionic Technologies egy belfasti demonstrációs üzemben már kipróbált szabadalmaztatott technológiával rendelkezik, amellyel évi tíz tonna nagy tisztaságú ritkaföldfém-oxidot állít elő. Az eljárás nem függ a nyersanyag mágnes minőségétől és a nyersanyag összetételének változatosságától.

A 99,5 százalékos vagy annál nagyobb tisztaságú ritkaföldfém-oxidok alkalmasak az elektromos autókhoz használt, magas minőségű mágnesekben és más technológiákban való felhasználásra.

Az Ionic Technologies, korábbi nevén Seren Technologies, a Queen's University Belfast munkatársai által létrehozott vállalat. 2022-ben az Ionic Rare Earths Limited kizárólagos tulajdonában lévő mágnes-újrahasznosító leányvállalattá vált.

Az LCM vezető szerepet tölt be az összetett ötvözetrendszerek és fémek gyártásában és szállításában; fő termékei az állandó mágnesekhez használt szamárium-kobalt és neodímium mágnes ötvözetek. Az LCM 2023-ban diszprózium és terbium ötvözetekkel bővítette fémgyártási képességeit. Ezek a fémek elengedhetetlenek a neodímium mágnesek teljesítményének javításához, amelyeket széles körben használnak különböző iparágakban, például a megújuló energia, az autóipar és a repülőgépipar területén – írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink