Gyártók Leépítésekbe kezd önvezető autói balesete után a GM

Leépítésekbe kezd önvezető autói balesete után a GM

autopro.hu/V.R. | 2023.12.18 06:17

Leépítésekbe kezd önvezető autói balesete után a GM

Fotó: Cruise

A General Motors önvezető járművekkel foglalkozó üzletága, a Cruise elbocsájtja munkaereje 24 százalékát. Az október elején történt baleset miatt le kellett állítani az amerikai tesztelést, és jelenleg működésének átszervezésén dolgozik a vállalat.

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a Cruise egyik önvezető járműve október elején áthajtott és maga után vonszolt egy már elgázolt gyalogost, miután nem tudott időben megállni. A kaliforniai hatóságok felszólítására a vállalat leállította önvezető járművei tesztelését.

A közel négyezer alkalmazottból 900-at elbocsátanak, elsősorban a kereskedelmi szolgáltatások és a hozzájuk kapcsolódó vállalati területeken Az autógyártó közölte, hogy megszüntette a munkaviszonyt néhány „a vezető nélküli műveleteiket támogató ideiglenes munkavállaló” esetében is.

Egy kaliforniai ügynökség közlése szerint a Cruise 1,5 millió dolláros bírságra és további szankciókra számíthat, amiért nem hozta nyilvánosságra a balesettel kapcsolatos részleteket.

Vezetőiktől is elbúcsúztak

A Reuters közleménye szerint a héten kilenc vezetőjétől vált meg a Cruise, köztük az operatív igazgatót és a jogi és politikai igazgatót is elbocsátották a Quinn Emmanuel ügyvédi iroda által vezetett külső vizsgálat közepette, amely a balesetet és a vállalat válaszlépéseit vizsgálja.

A kialakulóban lévő vezető nélküli autóipar a közvélemény bizalmától és a szabályozó hatóságok együttműködésétől függ. Szintén októberben a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) vizsgálatot indított a Cruise gyalogosokat fenyegető kockázatai miatt.

Mo Elshenawy, aki a múlt hónapban vette át a vállalat elnöki tisztségét, egy decemberi értekezleten elmondta, hogy az önvezető járművekkel foglalkozó egység „minden idők mélypontjára” jutott.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink