Gyártók Leépítésbe kezd az angol sportautó-gyártó

Leépítésbe kezd az angol sportautó-gyártó

autopro.hu/V.R. | 2023.07.24 06:21

Leépítésbe kezd az angol sportautó-gyártó

Fotó: Lotus Cars Media Site

A sport- és versenyautók gyártására specializálódott angol Lotus Cars várhatóan 200 munkahelyet szüntet meg, miután a vállalat súlyos veszteséget könyvelt el a 2022-es évben.

A norfolki székhelyű vállalat friss beszámolója szerint a 2022-es évben 145 millió font (167,6 millió euró) adózás előtti veszteséget ért el, szemben az előző évi 86,6 millió font (100 millió euró) veszteséggel. Ennek kapcsán közölte, hogy csökkenti a dolgozói létszámot, annak érdekében, hogy „biztosítsa a megfelelő vállalati szerkezet kialakítását”. A Lotus szerint ez a lépés „magában foglalja a munkaerő átszervezését, amely akár 200 munkahely megszűnésével is járhat”.

A BBC beszámolója szerint a vállalat azt is hozzátette, hogy ahol lehetséges, ott támogatni fogják a munkatársak ismételt elhelyezkedését, és a leépítések ellenére is keresik annak a módját, hogy a vállalaton belül megőrizzék a különleges szakértelmet. A vállalat egyelőre nem pontosította, hogy a leépítések mely területeken történnek majd.

Nem hozott sikert az új modell

A kínai Geely tulajdonában lévő Lotus 2021-ben azt mondta, hogy 100 millió fontot (115,6 euró) fektet be az angliai Hethelben található bázisába, és 250 új munkahelyet hoz létre ott és a Warwickshire-ben található szaktanácsadással foglalkozó cégénél. Azonban a vállalat autóinak eladásai 2022-ben mindössze 576 járműre csökkentek, szemben a 2021-ben eladott 1566 járművel.

Mindez annak ellenére történt, hogy a Lotus bevezette az Emira sportkocsit, több mint egy évtized óta az első új modelljét. Jelenleg a gyártó számos új modell bemutatásán dolgozik, köztük a kínai Wuhanban készülő elektromos Eletre SUV-val, amely a jelek szerint a cég elektrifikációs útjának központi eleme.

A Lotus közölte, hogy jelenleg erőfeszítéseit az Emira és az Evija sportmodell gyártására összpontosítja, amivel 2023 rekordévnek ígérkezik a járműgyártásban, ezek után pedig figyelmüket a jövőbeli elektromos sportkocsik felé fordítanák.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink