Gyártók Leállíthatja egyik olasz gyártósorát a Stellantis

Leállíthatja egyik olasz gyártósorát a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.03.26 12:21

Leállíthatja egyik olasz gyártósorát a Stellantis

Fotó: FCA

A Stellantis a dél-olaszországi Melfi városában található üzem egyik gyártósorának végleges leállítását fontolgatja a FIM CISL fémipari szakszervezet szerint.

A Stellantis szóban forgó egységében a Jeep Renegade és Compass modelljei, valamint a Fiat 500X SUV készül. Az üzem az idén a PSA, illetve a Fiat Chrysler egyesülésével létre jött Stellantis olaszországi gyárhálózatának leggazdaságosabban működő tagja, a jövőben azonban termelését a mostani kettő helyett egy gyártósorra helyezhetik át.

A Stellantis jelenleg több millió járműre rúgó kihasználatlan gyártókapacitással rendelkezik, a 7300 főt foglalkoztató, Melfiben lévő egység átalakítása pedig az első lépése lehet az olaszországi gyártókapacitások csökkentésének. Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója korábban ígéretet tett arra, hogy a felesleges kapacitások leépítését gyárbezárások és elbocsátások nélkül fogják véghez vinni.

Ferdinando Uliano, a FIM CISL vezetője a Reuters-szel megosztotta, hogy az egyik gyártósor leszereléséről még nem született döntés, sőt a szakszervezet még hivatalos értesítést sem kapott arról, hogy felmerült annak a lehetősége.

„Nagyon aggódunk” – tette hozzá Uliano, aki szerint miután csökkentették egy üzem kapacitását, azt már nehéz visszaépíteni.

Nem tapasztalat nélkül vág bele Tavares

Tavares, korábban csődközeli állapotban vette át a PSA irányítását, aminek megreformálása érdekében az évi 250 ezernél kevesebb járművet készítő üzemekben kettőről egyre csökkentette a gyártósorok számát, hogy a megmaradókon maximalizálni lehessen a termelést

2019-ben a Melfiben található üzemben 249 ezer autó készült a 2018-as 300 ezer után. 2020-ban a termelés tovább esett 215 ezer járműre.

A szakszervezetek a Stellantis európai részlegének vezetőivel április 15-én, Torinóban fognak összeülni, hogy megvitassák a vállalat olasz egységeinek jövőjét.

Kiemelt Partnereink