Gyártók Leáll a termelés a JLR gyáraiban a brexit után

Leáll a termelés a JLR gyáraiban a brexit után

autopro.hu/H.J. | 2019.10.02 14:00

Leáll a termelés a JLR gyáraiban a brexit után

Négy üzemében is leállítja egy hétre a termelést a Jaguar Land Rover Nagy-Britannia EU-ból való kilépését követően. A gyártó így próbálja mérsékelni a brexittel felmerülő plusz költségeket.

Hirdetés

Ahogy az autopro.hu is beszámolt róla, Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése az Európai Unióból súlyos következményekkel sújthatja az európai és globális autóipart egyaránt. A gyártók aggódnak az esetleges kereskedelmi korlátozásoktól és a brit kapcsolatok meggyengülésétől.

Amennyiben a brit kormány nem tud megállapodni a kilépés feltételeiről, megszűnik az autóipari alkatrészek zavartalan kereskedelme. A leállás cseknem 800 ezer alkalmazottat érint a szigetországban, melyből 40 ezren a JLR üzemeiben dolgoznak.

Négy üzemet is érint a leállás

A leállás a cég négy üzemét érinti – Halewood, Castle Bromwich, Solihull autógyárak, valamint a wolverhamptoni motorgyár. A szigetországban összeállított JLR modellek között megtalálható a Jaguar F-Type, a Land Rover Discovery és a Range Rover Evoque.

Bizonytalan helyzet és plusz költségek

A gépjárműgyártók ebben az évben egyszer már leállították a termelést, az eredetileg márciusra kitűzött brexit előtt. Az elhúzódó tárgyalások miatt azonban szükségtelenül álltak le az üzemek, emellett a gyártóknak csak plusz költségek merülnek fel, amit a brit kilépés bizonytalansága okoz.

A brit autóipar utoljára 2001-ben volt ilyen mélyponton. A hanyatlás és a nehéz piaci környezet hátterében a növekvő globális kereskedelmi feszültségek és a brexit okozta nehézségek állnak – írja a The Guardian.

Kép forrása: twitter.com

Kiemelt Partnereink