Gyártók Küszöbön az akkumulátorok megreformálása

Küszöbön az akkumulátorok megreformálása

autopro.hu/P.B. | 2023.11.22 15:23

Küszöbön az akkumulátorok megreformálása

Fotó: CATL

Kína legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD harminc gigawattóra kapacitással szeretne nátriumionos akkumulátorokat gyártani. Az erre vonatkozó tervek most a Huaihai Holding Groupnak köszönhetően haladhatnak előre.

Hirdetés

A BYD és a Huaihai Holding Group több százmilliárd forintnak megfeleltethető jüant fordítanak egy közös vállalkozásra, melynek célja nátriumionos akkumulátorok előállítása. A terv harminc gigawattóra éves kapacitás elérése, az ilyen akkumulátorokkal elsősorban kisebb autókat szerelne fel a BYD.

A nátriumionos akkumulátorok több előnnyel rendelkeznek a lítiumionos akkukkal szemben – elsősorban a költségeket tekintve előnyösebbek, ráadásul a nátrium az egyik leggyakoribb elem a Földön, így nem kell félni a készletek teljes kiaknázásától. Ugyanez a lítiumra nem igaz, ráadásul utóbbi fém jócskán drágább is.

Ami miatt eddig mégsem terjedtek el a nátriumos akkuk, az az energiasűrűség: ebben sokkal gyengébb ez a technológia, vagyis ugyanakkora akkuval jelentősen kisebb hatótávolság érhető el. Ez a városi kisautók esetében ugyanakkor nem feltétlen jelent problémát.

Hamar megjelenhet ez a technológia

A BYD már idén is szeretné használni a nátriumion akkumulátorokat sorozatgyártású elektromos autókban – kezdetben az új akku nátriumion és lítiumion akkumulátorok hibridje lesz. Konkrétabban fogalmazva, a BYD új, részben nátrium akkumulátorokat kíván bevezetni a Seagull modelljében. Az említett elektromos kompakt autó a közelmúltban került előértékesítésre Kínában, első körben lítium-vasfoszfát akkuval, mindössze 10.500 eurónak (mintegy négymillió forint) megfeleltethető áron.

A világ legnagyobb akkugyártója, a szintén kínai CATL is már az idei évben szeretné elkezdeni a nátriumos akkuk gyártását. A CATL ráadásul nem mikroautókban vagy más könnyű elektromos járművekben használná a technológiát, hanem a Chery iCar márkájú autóiban - várhatóan idén. A CATL részletek megadása nélkül megerősítette, hogy a Chery a nátriumion akkumulátorok első vásárlója – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink