Gyártók Külön céggel fejleszt légitaxikat a Hyundai

Külön céggel fejleszt légitaxikat a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2021.11.14 04:22

Külön céggel fejleszt légitaxikat a Hyundai

Fotó: Hyundai Media Newsroom

A Hyundai Motor Csoport Supernal néven egy önálló vállalatot hozott létre a városi légi járművek fejlesztésére és az azokkal való szolgáltatásnyújtásra. A vállalat az első kereskedelmi repülőútjait 2028-ban szeretné elindítani.

Hirdetés

A Supernal (aminek jelentése kivételes minőségű) a Hyundai Motor Csoport korábbi, városi légi közlekedési divíziójának utódjaként fog működni, elektromos légi járműveknek egy családját fejlesztve.

„Ambiciózus terveink vannak a Supernallal” – közölte Jaiwon Shin, az új vállalat és a koreai vállalatcsoport vezetője, aki a tervek egyikeként jelölte meg a városi légi mobilitás tömegeknek elérhetővé tételét, ugyanakkor aláhúzta, hogy nem céljuk elsőként a piacra lépni.

Városi légi járműveket a Hyundai-on kívül repülőgépgyártók, startupok és más autóipari OEM-ek, mint a Toyota vagy a GM, egyaránt fejlesztenek már.

Önirányításra is képes lesz a légitaxi

A Hyundai városi repülőjárműveknek dedikált üzletegysége még a 2020-as CES kiállításon mutatta be első koncepcióját, az S-A1-et. Arra alapozva a Supernal tovább folytatja a VTOL, vagyis a vertikális felszállásra és leszállásra is képes elektromos járműve fejlesztését, aminek engedélyeztetését már 2024-ben meg akarja kezdeni az USA-ban, ahol a vállalat is be van jegyezve. A cég első repülője autonóm képességgel is rendelkezni fog, egyszerre négy-öt fő utazhat majd benne.

A Supernal járműveit a Hyundai Motor Csoport gyártóegységeiben fogják készíteni, hogy a termelést a lehető legalacsonyabb költséggel futtathassák fel.

Közösen küzdenék le az akadályokat

Az amerikai fővárosban és Kaliforniában irodákkal rendelkező Supernal az állami és magánszféra szereplőivel, más mobilitási módokban érdekelt vállalatokkal, startupokkal és az akadémiai világgal egyaránt együttműködik. A partnerségek célja a piacra lépési korlátok csökkentése, a városi légi közlekedés népszerűsítése, megfizethetővé és fenntarthatóvá tétele.

Az együttműködésekre példa a Los Angeles városvezetésével fennálló partnersége, aminek célja olyan politikai eszköztár összeállítása, amit más városok felhasználhatnak a saját légi közlekedésük fejlesztésére.

A Supernal ezenkívül nemzeti és nemzetközi szinten a fizikai és digitális infrastruktúrák tervezése és kiépítése céljából is kooperál. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a vállalat elődje tavaly a városi légikikötőket tervező Urban Air Port céggel lépett együttműködésre. Bár még tavaly a tervekben 2021-es dátum szerepelt, a mostani állás szerint a cég egy valós méretű légikikötő prototípusát 2022-ben fogja felhúzni az Egyesült Királyságban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink