Gyártók Közösen telepítenek töltőket a nagy teherautógyártók

Közösen telepítenek töltőket a nagy teherautógyártók

autopro.hu/P.B. | 2021.12.17 11:17

Közösen telepítenek töltőket a nagy teherautógyártók

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler Truck, a Traton Csoport és a Volvo Csoport vezetői aláírtak egy kötelező érvényű megállapodást arról, hogy alapítanak egy közös vállalatot, melyet az európai elektromos töltési hálózat fejlesztésére használnak. A három vállalat már júliusban bejelentette az együttműködés szándékát, most pedig a tettek mezejére léptek.

Hirdetés

A közös vállalkozásban egyenlő arányban lesz részesedése a három alapítónak, a cég székhelye Amszterdamban lesz, és 2022-ben már meg is kezdi a működését, amint minden hivatalos, az alapításhoz szükséges papírmunkát elvégeztek.

A három teherautógyártó közösen 500 millió eurót szán a töltési infrastruktúra fejlesztésére. Ez a legnagyobb beruházás az elektromos teherautók töltési infrastruktúrájának terén Európában, igaz, ez annyira nem meglepő annak fényében, hogy a három alapító OEM a három legnagyobb haszongépjármű-gyártó a kontinensen.

Zöld megoldás

Az együttműködés keretében legalább 1700 nagyteljesítményű töltőpontot kell felállítani az autópályák közelében, valamint a logisztikai csomópontokban és a kirakodási zónákban a vegyesvállalat megalakításától számított öt éven belül. A partnerek tájékoztatása szerint a töltőállomások kizárólag zöldárammal működnek, és minden típusú teherautó számára elérhetőek lesznek.

Technikai részleteket egyelőre nem árultak el a töltőkről, így nem tudni, mekkora áramerősségű és teljesítményű töltőpontokat telepítenek majd.

Az alapítók az ACEA szakmai felmérését is felidézik, mely szerint 50 ezer komoly kapacitással rendelkező töltőt kell telepíteni 2030-ra Európában .

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink