Gyártók Közösen telepít villámtöltőket a VW és a BP

Közösen telepít villámtöltőket a VW és a BP

autopro.hu/V.M. | 2022.05.02 04:20

Közösen telepít villámtöltőket a VW és a BP

Herbert Diess, a VW vezérigazgatója (jobbra) és Bernard Looney, a BP vezére (balra) az első töltőpont átadásán

A Volkswagen és a BP olajipari óriás stratégiai együttműködésre lépett. A partnerek a VW integrált akkumulátorral rendelkező villámtöltőit használva fognak töltőhálózatot építeni Európában az e-autók terjedésének elősegítése érdekében.

Hirdetés

A VW beépített akkumulátorral rendelkező Flexpole töltőállomásai 150 kilowatt összteljesítménnyel képesek tölteni egyszerre legfeljebb kettő járművet. Ezzel a teljesítménnyel egy autót töltve mindössze tíz perc alatt 160 kilométer megtételéhez elég energiát lehet annak akkumulátorába táplálni.

Az integrált energiatároló egység azt jelenti, hogy nincs szükség magas feszültségű villamoshálózatra – aminek igénye jelenleg a legnagyobb akadályt jelenti a villámtöltők építésében. A Flexpole töltőállomások közvetlenül egy alacsony feszültségű hálózathoz csatlakoztathatók, ezért nincs szükség időigényes és drága megelőző munkálatokra.

Az együttműködés keretében telepített első töltő már munkába is állt Düsseldorfban. A következő 24 hónapban a BP németországi és brit töltőállomásain összesen 4000 töltőpontot fognak üzembe helyezni. 2024 végére Németországban, az Egyesült Királyságban és más európai országokban összesen 8000 állomás lesz elérhető.

Kölcsönös előnyök

Az együttműködés, mind a VW, mind a BP hosszú távú céljait szolgálja. A VW tervei szerint 2030-ra az európai értékesítéseinek 70 százalékát akkumulátoros elektromos típusok fogják kitenni, míg a BP 2030-ra 100 ezer nyilvános töltőponttal akar rendelkezni világszerte, továbbá 2050-re a karbonsemlegesség elérését is kitűzte.

„Az elektromos töltés a BP integrált energiaipari vállalattá történő átalakulásának egyik fő hajtóereje” – fogalmazott Bernard Looney, a vállalat vezérigazgatója. „Ha összefog a világ egyik vezető autógyártója és egyik vezető energiaipari vállalata, akkor hatalmas lehetőségek kínálkoznak.”

Nem az első együttműködés

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a VW az Eonnal is együttműködik villámtöltők telepítésében. Hasonlóan a mostanihoz, az Eonnal folytatott kooperáció keretében is a VW által gyártott Flexpole töltőket létesítenek.

Az új töltők lokációit fel fogják tüntetni a VW, a Seat és a Škoda modellek navigációs rendszerében és más alkalmazásaiban, valamint a VW saját töltési applikációjában, az Elliben is, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát a töltőkeresésben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink