Gyártók Közösen gyártana akkumulátort a Ford és az SK Innovation

Közösen gyártana akkumulátort a Ford és az SK Innovation

autopro.hu/V.M. | 2021.05.25 06:20

Közösen gyártana akkumulátort a Ford és az SK Innovation

Fotó: Ford Media Center

Egy közös akkumulátorgyár építéséről írt alá egyetértési nyilatkozatot a Ford és a koreai SK Innovation (SKI). Az Egyesült Államokba tervezett üzemben évi 60 ezer gigawattórányi akkumulátort fognak gyártani a Ford elektromos járműveihez.

Az autógyártó és a koreai akkumulátorgyártó közös vállalata a BlueOvalSK nevet fogja kapni, és évente 600 ezer elektromos pickup gyártását lehetővé tevő energiatárolóegységgel fog szolgálni.

A Ford 2030-ra évi 240 gigawattórányi akkumulátorkapacitást fog elektromos autóiba építeni. Ebből mintegy 140 gigawattórát az Észak-Amerikában, míg a fennmaradó részt a Kínában, Európában és más piacokon értékesített járművekhez fogják felhasználni.

A Ford azon dolgozik, hogy az autógyártáshoz kapcsolódó kulcsfontosságú tevékenységeket vertikálisan integrálja, azaz tevékenységi körét kiterjessze azokra. Jim Farley, a Ford elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy az SKI-val létrehozandó közös cég „csak a kezdet.”

Gyorsan bővül a koreai beszállító kapacitása

Az elektromos járművek akkumulátorainak fejlesztésével 1991 óta foglalkozó SKI fogja szállítani a telepeket a Ford nemrég leleplezett tisztán elektromos F-150 pickupjához.

A vállalat korábban kettő amerikai üzem építését jelentette be. A Georgia államba tervezett egységek közül az első már próbaüzemben termel, éves kapacitása tíz gigawattóra. A második, 12 gigawattórás üzem munkálatai várhatóan 2022 elején fejeződnek be, nagyjából akkor, mikor a másik megkezdi a tömegtermelést.

A most bejelentett harmadik üzem előtt a hazánkban Komáromban is termelést folytató SKI 2025-re 125 gigawattóra globális termelőkapacitás elérését tűzte célul, a Green Car Congress cikke szerint az új üzemmel azonban már 190 gigawattóra tűnik reálisnak.

Kiemelt Partnereink