Gyártók Közel ezer kilométert ment egy töltéssel egy elektromos BMW

Közel ezer kilométert ment egy töltéssel egy elektromos BMW

autopro.hu/P.B. | 2023.12.06 09:19

Közel ezer kilométert ment egy töltéssel egy elektromos BMW

Fotó: ONE

Majdnem ezer kilométert – a WLTP szabvány szerint 978 kilométert – tett meg egy töltéssel egy BMW iX a ONE (Our Next Energy) Gemini akkumulátorával. A BMW az egyik legfőbb befektetője az ameriki startupnak.

Hirdetés

A ONE Gemini névre hallgató akkumulátora egy vegyes akkumulátorcsomag: a pakk tartalmaz egyrészt egy lítium-vasfoszfát akkut, az Aries-t, mellette egy második, nagy energiájú akkumulátorcsomag (egy CTP technológiás lítium-vasfoszfát akkumulátor) hatótávolságnövelőként tölti újra az Aries akkumulátort. Tavaly az Our Next Energy megállapodást kötött a BMW-vel, hogy a Gemini akkumulátortechnológiát integrálja a BMW iX-be. Most, hogy a technológia bizonyított, a vállalat „a rendszer további finomításaira kíván koncentrálni, hogy felkészüljön a kereskedelmi forgalomba hozatalra”.

A BMW és a ONE 2022 júniusában jelentették be az együttműködésüket, akkor a ONE azt állította, hogy 600 mérföldes, azaz 965 kilométeres hatótávolság elérésére törekszik. A bemutató vezetés tehát elég pontosra sikeredett, és a technológia valóban bizonyított.

Ígéretes technológia

A BMW az Our Next Energy egyik fő befektetője, ezért használták a teszthez a BMW járművét. A bemutatóról szóló legfrissebb sajtóközleményben a ONE megismétli, hogy a Gemini akkumulátor 20 százalékkal csökkentheti a lítiumszükségletet, és akár 60 százalékkal a grafitszükségletet. Emellett minimálisra csökkenti a nikkel és a kobalt felhasználását – pontos adatokat azonban továbbra sem közölt a cég.

A ONE várakozásai szerint a cég első gyártóüzeme 2027 végére éri el a teljes kapacitását, ami évente 200 ezer akkumulátorcsomagnak megfelelő mennyiségű cellát jelent majd – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink