Gyártók Környezetbarát alumíniumból készül az új Qashqai

Környezetbarát alumíniumból készül az új Qashqai

autopro.hu/V.M. | 2021.06.01 15:18

Környezetbarát alumíniumból készül az új Qashqai

Fotó: Nissan's Global Newsroom

Az angliai Sunderlandban készülő új Qashqai a Nissan első Európában gyártott modellje, amihez nagy számban használnak alumínium karosszériaelemeket. Az alumíniumot a japán gyártó körforgásos rendszerben újrahasznosítja, így az SUV új generációjának karosszériáját környezetbarát módon sikerült könnyebbé tenné.

Az új Qashqai az első Európában forgalmazásra kerülő típus, ami a Renault-Nissan szövetség közös Alliance CMF-C padlólemezét használja. Az új platform tervezésénél a korábbinál több könnyűsúlyú anyagot, továbbá fejlett sajtolási és hegesztési technológiát alkalmaznak a súlycsökkentés érdekében.

A Qashqai motorháztetőjét, ajtajait és első sárvédőit is alumíniumötvözetből készítik, aminek köszönhetően az idén nyártól kapható új modell karosszériája hatvan kilogrammal könnyebb az előző generációnál. Mindez segíti a 12 voltos mild hibrid és az e-Power elektromos hajtásláncok befogadását.

Tizedére csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás

Az alumíniumból készült alkatrészek sajtolásakor nagy mennyiségű hulladék keletkezik, amiket a sunderlandi gyár újrahasznosító üzemében kisebb darabokra őrölnek. A feldolgozott hulladékot aztán visszajuttatják a beszállítóknak, akik ismét a termelésben felhasználható alumíniumtekercseket készítenek abból.

A körforgásos rendszerben a hulladék ezen az úton visszakerül a termelési rendszerbe, csökkentve az autógyártás karbonlábnyomát és hulladéktermelését.

Csak hulladék alumínium felhasználásával az alumíniumgyártás energiaigénye több mint kilencven százalékkal csökkenthető.

Az észak-amerikai piacra tervezett új Rogue után az új Qashqai a Nissan második hazai piacon kívül értékesített modellje, aminél az alumíniumot körforgásos rendszerbe újrahasznosítják. A vállalat, közleménye szerint mérlegeli a technológia más modelleknél, más gyáraknál való alkalmazását.

Kiemelt Partnereink