Gyártók Komoly leépítés jön a Volvónál

Komoly leépítés jön a Volvónál

autopro.hu/F.M. | 2023.05.08 15:19

Komoly leépítés jön a Volvónál

Fotó: Volvo Cars Global Newsroom

A Volvo Svédországban körülbelül 1300 fős leépítést tervez. Jim Rowan, a vállalat vezérigazgatója a kedvezőtlen körülményekre hivatkozott az elbocsátások magyarázataként.

A svéd Volvo Cars költségcsökkentés céljából 1300 munkahely megszüntetését tervezi. Ez az intézkedés az adatok alapján a svédországi munkavállalók hat százalékát érinti, de a gyártásban dolgozó alkalmazottak egyelőre nem érintettek.

„Így szeretné a vállalat csökkenteni a költségeit az elkövetkező hónapokban, illetve megnövelni a globális gyártási hatékonyságot” – hangzott el egy közleményben. Ennek megfelelően a külső tanácsadó partnerek és szolgáltatások számát is felül akarják vizsgálni.

A Volvo 2022-ben a visszaeső eladási számok ellenére nagyobb bevételt tudott elérni, az üzemi eredménye nőtt. Ezt pedig többek között a Polestar elektromos autó gyártónak köszönhették. 2030-ig a Volvo Cars teljesen elektromossá szeretne válni, ennek jegyében Norvégiában és Dániában már nem értékesít szimpla benzines vagy dízel autókat.

A Volvo Cars évtizedekkel ezelőtt kivált a Volvo AB haszonjármű-gyártó kötelékéből és már a kínai Geely autókonszern része. Ez juttatta a vállalatot 2021-ben a tőzsdére. A befektetők körében viszont ez nem aratott akkora sikert – a részvények azóta körülbelül 30 százalékot estek. A Volvo Cars becsült tőzsdei értéke jelenleg alig 10 milliárd euró – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink