Gyártók Klímabarát alumíniumot szerez be a Mercedes

Klímabarát alumíniumot szerez be a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2022.12.15 11:23

Klímabarát alumíniumot szerez be a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A norvég Norsk Hydro alumíniumipari vállalat 2023-tól a Mercedes-Benz számára alacsony karbonlábnyomú alumíniumot fog szállítani, amit az autógyártó több, köztük a tisztán elektromos EQ modelljeiben is fel fog használni.

Hirdetés

A Mercedes-Benz a mostani megállapodással egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy 2030-ra megfelezze szén-dioxid-kibocsátását, 2039-re pedig karbonsemlegessé váljon. Továbbá az OEM és a Hydro közös célja, hogy a következő évtized elejére a Mercedes modellek közel nulla karbonemisszió mellett előállított alumíniumból készüljenek.

A Mercedes-en kívül más autógyártók is nagy felhasználói az alumíniumnak, amivel az elektromos autók könnyebbé, azáltal nagyobb hatótávolságúvá tehetőek.

Az alumínium fontosságát érzékelteti az is, hogy egy teljesen elektromos Mercedes szedánban több mint 700 kilogramm lehet belőle – az akkumulátor alapanyagát is beleszámítva.

Rendkívül alacsony emisszió

A Hydro által a jövőben szállított Reduxa 3.0 alumínium egy kilogrammjának előállítása kevesebb, mint három kilogramm szén-dioxid kibocsátásával fog járni. Összehasonlításként, a globális átlagot nézve 2021-ben egy kilogramm alumínium előállítása 16,7 kilogramm szén-dioxid légkörbe jutásával járt.

„Ez egy meglehetősen fontos mérföldkő” – mondta el a Hydro új termékéről Eivind Kallevik, a vállalat alumínium üzletági vezetője a Reuters-nek.

A 2023-ban gyártásba kerülő Reduxa 3.0 esetében külső forrásból beszerzett hulladék alumíniumot használ fel a Hydro, melyet aztán újrahasznosítanak a Mercedes számára.

Az autógyártó és a Hydro a jövőben annak kutatásában is együtt fog működni, hogy az újrahasznosított alumíniumot hogyan lehet felhasználni a járműgyártásban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink