Gyártók Kínos botrányba keveredhet a Tesla

Kínos botrányba keveredhet a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.04.13 15:23

Kínos botrányba keveredhet a Tesla

Fotó: Tesla

Egy nemrég benyújtott csoportos perkereset szerint a Tesla munkatársai a vásárlók beleegyezése nélkül és törvénytelen módon osztottak meg egymással az autók kamerái által készített, viccelődés tárgyává váló felvételeket és képeket.

Hirdetés

A Kaliforniában benyújtott kereset szerint a szabálytalanul kezelt, 2019-2022 között készült felvételeken többek között egy meztelen férfi, gyerekek, balesetek és egy közlekedők között kirobbant vita is látható.

A kereset szerint az elektromosautó-gyártó munkatársai pusztán saját maguk és esetleg a vállalaton kívüli hozzátartozók szórakoztatása és a „mit sem sejtő” felvételeken szereplők „megalázása” céljából osztották meg egymással a videókat, melyek a zárt csoportos chatelések alkalmával viccek tárgyává váltak.

A keresetet benyújtók célja pénzügyi kompenzáció nyerése a Teslától, emellett szeretnék elérni, hogy a bíróság megtiltsa a Teslának az autókamerák által készített felvételek rögzítését, megtekintését és megosztását.

Otthon sem „bújhatnak el” a vásárlók

Bárki csatlakozhat a keresethez, aki 2019 óta lízingelt vagy tulajdonolt egy Teslát. A felperes, a San Francisco-i Henry Yeh 2022-es Tesla Model Y-ja és sok más Tesla is egy sofőrre irányított kamerával, illetve nyolc további, a jármű környezetét filmező kamerával rendelkezik. A bírósági dokumentumokban rámutatnak, hogy ezek a kamerák a vásárló otthonának belsejét is felvehetik.

A perkereset szerint a Tesla megsértette a kaliforniai törvényeket a felvételek tárolásával és azzal, hogy munkatársai az ügyfelek beleegyezése nélkül fértek hozzájuk és osztották meg azokat. A keresetben továbbá hozzáteszik, hogy egyes felvételek akkor készülhettek, mikor a jármű ki volt kapcsolva – számolt be a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink