Gyártók Kínai kézbe kerülhet a Nissan spanyol gyára

Kínai kézbe kerülhet a Nissan spanyol gyára

autopro.hu/P.B. | 2021.10.07 06:19

Kínai kézbe kerülhet a Nissan spanyol gyára

Fotó: Nissan's Global Newsroom

Szinte biztos, hogy megmarad járműgyárnak a Nissan bezárásra ítélt barcelonai gyára, ám kérdés, ki veheti meg az üzemet. Spanyol vevők mellett külföldi érdeklődők is jelentkeztek már, most a kínai Great Wall Motors költözne be a legnagyobb csarnokba.

Hirdetés

Egyelőre még nyitott tárgyalások folynak az ügyben, de a kínai állam tulajdonában álló Great Wall Motors megvásárolná a Nissan barcelonai gyárának legnagyobb csarnokát. A másik két épület egy spanyol elektromosroller-gyártóhoz kerülne, bár korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy a Volta Trucks vásárolja meg valamelyik épületet.

Végleges döntést még egyik fél sem hozott. A Nissan kijelentette, hogy a kormány, a munkavállalók és a vállalat képviselőiből álló bizottság még nem utasított el egyetlen projektet sem az érdekelt cégektől, és az összes javaslat elemzése után konszenzusos döntés született az említett tárgyalások fenntartásáról minden érdeklődővel.

Egyelőre tehát több nyitott lehetőség is fennáll a Nissan gyárának további sorsára, a következő tárgyalás az ügyben pedig november elején várható. Raül Blanco, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium főtitkára optimista a tárgyalásokat illetően – írja az electrive.com.

Hamarosan kiköltözik a Nissan

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt korábban, a Nissan 2020 májusában jelentette be hivatalosan, hogy bezárja a barcelonai gyárát, és Európában csak a brit üzemét hagyja meg. Az első tervek szerint már 2020 végére be kellett volna zárni a gyárat, ám végül egy évvel eltolták a határidőt az idei év végéig.

Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy akkumulátorgyárrá alakítják a létesítményt, ám jelen állás szerint nem ez lesz a gyár jövője.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink