Gyártók Kiemelkedő eredményt ért el a Mercedes e-kamionja

Kiemelkedő eredményt ért el a Mercedes e-kamionja

autopro.hu/V.T. | 2023.10.09 13:22

Kiemelkedő eredményt ért el a Mercedes e-kamionja

Fotó: Daimler Truck Media Site

A Mercedes-Benz Trucks mérnökei sikeresen teljesítettek egy hosszútávú szállítmányozási tesztet az Alpokon keresztül az új elektromos eActros 600-zal. A 40 tonnás súlyra megpakolt prototípust a mérnökök vezették Stuttgarttól a dél-tiroli Bolzanóig. Az út során Aichelbergnél, Kufsteinnél és a Brenner-hágónál keltek át a meredek Sváb-Alb középhegységen.

Hirdetés

A megterhelő terepviszonyok ellenére a teherautó köztes töltés nélkül, 7 óra alatt teljesítette az 530 kilométeres utat Bolzanóig. A dél-tiroli településen a mérnökök feltöltötték a teherautót, majd hazaindultak. Ezt az utat is sikerült megálló nélkül megtenni, ami azt jelenti, hogy az eActros 600-at csupán egyszer kellett tölteni az ezer kilométeres túra során. Ez az eredmény a takarékos vezetésnek, a nagy akkumulátor-kapacitásnak és a nagyteljesítményű elektromos visszatöltésnek köszönhető.

Az eActros 600 nemzetközi bemutatóját október 10-én tartják, a sorozatgyártás pedig 2024-ben fog megkezdődni. Az új kamion szakít a Mercedes-Benz teherautóira jellemző külsővel a megújult fülkedizájn miatt, ami főleg az IAA-n (más néven a Frankfurti Autószalonon) bemutatott prototípuson alapszik, letisztult vonalakat és aerodinamikus formákat vonultat fel. A fülkén belül ugyanúgy megfigyelhetőek a frissítések.

A modern hajtáslánc a siker titka

Az eActros 600 áramellátásáért három akkumulátor felel, amik együttes kapacitása több, mint 600 kilowattóra. A teherautó hajtott tengelyét két elektromotor forgatja, 400 kilowattos folyamatos és 600 kilowattos csúcsteljesítménnyel. A nagy akkumulátor-kapacitás a tervek szerint 500 kilométernyi hatótávot biztosít. Az eActros 600-ban lítium-vas-foszfát akkumulátorokat alkalmaznak, amiket hosszú élettartam és jól kihasználható energiatárolás jellemez. A sorozatgyártott verzió 400 kilowattos CCS és megawattos teljesítményű MCS töltésre is képes lesz.

Széleskörűen felhasználható lesz

A nyerges vontató kialakításon kívül a Mercedes más felépítésű eActros 600-akat is kínálni fog már a piacra kerülés kezdetétől, ezzel számos felhasználási lehetőséget biztosítanak az ügyfeleiknek.

A Mercedes-Benz fejlesztőmérnökei úgy tervezték az eActros 600-at, hogy megfeleljen ugyanazoknak a megbízhatósági elvárásoknak, mint egy azonos kategóriájú, hagyományos hajtású Actros, ami 10 évnyi szolgálat alatt 1.2 millió kilométert jelent - adta hírül a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink