Gyártók Kiderült, mi az év német autója

Kiderült, mi az év német autója

autopro.hu/F.M. | 2022.12.03 04:20

Kiderült, mi az év német autója

Fotó: Pörge Béla

Az új Volkswagen ID.Buzz lett a 2023-as év német autója. A jól ismert és sikeres Volkswagen kisbusz újragondolásaként megjelent jármű nemrég indult útjára az új tulajdonosok felé. A második és harmadik helyet a Genesis GV60 és az új Range Rover birtokolják.

Hirdetés

Nem teljesen meglepő, hogy a VW ID.Buzz, mint elektromos meghajtású jármű nyeri el az év német autója címet még úgy sem, hogy a legnevesebb német autós újságírókból képzett zsűri választása először esett haszongépjárműre.

A szintén nagy számban értékesített Opel Astrának csak a negyedik helyet sikerült megszereznie, míg a dobogó alsó két fokán nem német autók végeztek: a Hyundai prémiummárkája, a Genesis GV60-as modell lett a második, a legújabb Range Rover pedig a harmadik.

Az ősszel piacra dobott Volkswagen ID Buzz végül fegyelmezett dizájnjáért, prakitkusságáért, biztonságosságáért és környezetbarát koncepciójáért kapta a győzelmét jelentő pontokat.

A Genesis GV60 a Hyundai Ioniq 5-tel és a Kia EV6-tal rokonságban álló kettős akkumulátor rendszerének köszönhetően csak alig maradt le a Volkswagen kisbusza mögött, az új Range Rovernek pedig luxus felszereltségével és meggyőző minőségével sikerült az úton és a terepen az Opel Astrát a dobogóról a negyedik helyére szorítania – írja a Focus.

VW ID.Buzz: kultikus, de nehezen megfizethető

A piaci induláskor eleinte csak normál tengelytávval és 150 kilowattos (204 lóerős) teljesítménnyel lesz elérhető a modell. A 82 kilowattóra kapacitású akkumulátor gondoskodik az 500 kilométeres hatótávról. Az ezt követő évben jelenik meg egy hét üléses verzió, nagy tengelytávval, amely a Cargo utónevet viseli majd, illetve a későbbiekben további meghajtás variációk is várhatók.

A közönségkedvenc nem a legfürgébb Volkswagen lesz a maga 145 kilométer/órás sebességkorlátjának tekintetében, ami az autópályákon – főleg Németországban - inkább a piszmogó kategóriába sorolhatja. A megtankolása viszont annál fürgébb folyamat, mivel egy egyenáramú gyors töltőállomáson az ID.Buzz mindkét verziója erőre kap az akár 170 kilowattos töltési teljesítményével, ami az akkupakkot a teljes kimerültségtől körülbelül 30 percen belül 80 százalékra tölti fel.

Az új elektromos kisbusz, mint az megszokott, drága mulattságnak ígérkezik: 64 ezer euró környékén alakulhat az első rendelhető verzió ára.

Genesis: a Hyundai prémium márkájának meglepetés győztese

A Genesis GV60 a Hyundai Motor Corporation globális elektromos moduláris platform architektúráján alapszik és megosztja technológiáját a Hyundai Ioniq 5-tel és a Kia EV6-tal. Ez pedig 800 Voltos töltési technológiát és ezáltal gyorsabb feltöltődést jelent.

Így a 77,4 kilowattóra kapacitású akkumulátor egy 350 kilowatt teljesítményű gyors töltőállomással 18 perc alatt 10-ről 80 százalékra tölthető. Az összkerékhajtású Genesis GV60 sport verziója 264 kilowatt (318 lóerő) teljesítménnyel bír, illetve a jelentősen dinamikusabb Sport-Plus verzió 320 kilowatt (435 lóerő) teljesítmény urává teszi tulajdonosát.

Fotó: Genesis Motor Europe

A kormánynál található “Boost” gomb lenyomása 10 másodperc időtartamra megnöveli a motor teljesítményét 360 kilowattra (490 lóerőre).

Range Rover: Benzines, dízel, vagy hibrid a fedélzeten

A Range Rover esetében a Jaguar Land Rover vállalat az ötödik generáció után tudott kiteljesedni. Változatlanul megvan a vevők lehetősége az 5,05 méter hosszú normál tengelytávú modell, illetve az amerikai piacra fókuszálva az ott kedvelt harmadik üléssorral ellátott XXL-Range 5,25 méter hosszú modell közötti választásra.

Meghajtás tekintetében a gyártó ragaszkodott a „jók legjobbjához” az motortérben, mivel a motorok a BMW háza tájáról származnak, a váltó pedig változatlanul a ZF-től kerül a járműbe. A Range Rover elektromos verziója a 2024-ben kerül a piacra, előtte benzines, plug-in hibrid és nem utolsó sorban a dízel hajtással érkezik a modell.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink