Gyártók Kicsit kevésbé francia lett a Renault

Kicsit kevésbé francia lett a Renault

autopro.hu/B.B. | 2017.11.06 09:11

Kicsit kevésbé francia lett a Renault

Megvált Renault-részvényeinek egy részétől a francia állam, így ismét csak 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban. A kisebb szerepvállalásnak több oka is van.

Csökkentette részesedését a Renault autógyártóban a francia állam, hiszen megvált 14 millió részvényétől. A 4,7 százalékos részesedés értékesítése után az állam már csak 15 százalékát birtokolja az autógyártónak.

Az 1,2 milliárd euró értékű tranzakciót jól fogadta a piac, a gyártó értékpapírjai öt százalékos emelkedést követően 2016 eleje óta nem látott szintre erősödtek.

De miért örülnek a befektetők annak, hogy a francia állam kissé visszavett autóipari befolyásából? Ennek megértéséhez 2015 áprilisáig kell visszamennünk: a francia kormány akkor azért lépte túl hagyományosan 15 százalékon tartott részesedését, hogy ezzel akadályozza meg a Renault-Nissan szövetség utóbbi tagjának túlzott megerősödését, mely szintén 15 százaléknyi Renault-részvényt tudott magáénak.

Az akkori állami bevásárlás – melyért az azóta elnöknek választott Emmanuel Macron még gazdasági miniszterként felelt – egyértelműen a bizalmatlanság jele volt, ennek megfelelően pedig alaposan meg is mérgezte a Nissan és a francia kormány kapcsolatát. Elemzők szerint a mostani részvényértékesítés végleg eloszlathatja a 2015-ből ittragadt feszültség maradványait.

A most a Renault tulajdonába került értékpapírokat a tervek szerint a gyártó alkalmazottai között igyekszik értékesíteni.

Kiemelt Partnereink