Gyártók Kémkedési botrány robbant a Nissannál

Kémkedési botrány robbant a Nissannál

autopro.hu/V.M. | 2023.06.27 04:16

Kémkedési botrány robbant a Nissannál

Ashwani Gupta, a Nissan működési vezetője (jobbra) és Makoto Uchida vezérigazgató | Fotó: Global Nissan Newsroom

Belső vizsgálat indult a Nissan japán autógyártónál, miután egyik vezető tanácsadója arról tett jelentést, hogy a vezérigazgató, Makoto Uchida megfigyeltette helyettesét, aki ellenezte a Renault-val született, a partnerség megújítását célzó megállapodást.

Hirdetés

Ashwani Gupta, a Nissan működési vezetőjének törvénytelen megfigyeléséről Hari Nada, a japán OEM vezető tanácsadója tájékoztatta levelében az igazgatótanácsot.

Nada és az ügyet ismerő négy másik forrás szerint Gupta, akit 2019-ben neveztek ki, megkérdőjelezte azokat a feltételeket, melyekkel Uchida megújítaná a Renault-val fennálló, de az elmúlt években válságba került együttműködést. Nada szerint Uchida célja a megfigyeltetéssel az volt, hogy alapot teremtsen az együttműködés útjába álló Gupta eltávolításához.

A jelentésről beszámoló Reuters felvette a kapcsolatot a Nissannal, ahol ugyan elismerték, hogy „független harmadik felek” bevonásával vizsgálják Nada április 19-i jelentésének állításait, részleteket nem osztottak meg.

A japán törvények szerint egy vállalat megfigyelheti a céges számítógépeken és telefonokon folyó kommunikációt, illetve a dolgozók munkán kívüli tevékenységeit is megvizsgálhatják az üzleti érdekek védelme érdekében – mutatott rá Akira Takeuchi, japán ügyvéd a hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy az előbbieken túlmutató megfigyelések azonban már törvénysértőnek számítanak.

Ürüggyel bírták távozásra?

A Nissan nemrég jelentette be, hogy Gupta úgy határozott, június 17-val távozik a vállalattól, hogy más lehetőségek után nézzen. Nada jelentése szerint Guptát azután szólította lemondásra a Nissan, hogy áttekintették egy ellene folyó vizsgálat eredményeit.

Bennfentes források szerint a vizsgálat amiatt indult, mert egy női alkalmazott idén márciusban zaklatással vádolta meg Guptát, mindazonáltal – igaznak feltételezve, hogy Uchida valóban le akarta váltani helyettesét – nem alaptalan a feltételezés, miszerint az ügy csupán Gupta eltávolítását szolgálta.

Ezt a feltételezést látszik némileg erősíteni, hogy egy forrás szerint Guptát a Renault elnöke, Jean-Dominique Senard, és a vezérigazgató, Luca de Meo is az új megállapodás akadályozójának látta.

Több hónapos csúszással a Renault és a Nissan idén februárban ismertették szövetségük új feltételeit. Ezek között van, hogy a Nissan befektet a francia fél elektromos autós cégébe, 15 százalékos részesedést szerezve abban, míg a Renault lecsökkenti 43 százalékos Nissanban foglalt tulajdonrészét. A végső megállapodást 2023 közepén fogadták volna el a gyártók igazgatótanácsai, azonban mostanra a jóváhagyást az év végére halasztották.

Nem egyedi eset

A Renault-val való együttműködés régebben is ellentéteket szült a Nissan szellemi tulajdonokért aggódó vezetésében A ma már a Mitsubishit is magába foglaló autóipari szövetséget létrehozó Carlos Ghosnt 2018-ban sikkasztás vádjával letartóztatták Japánban, a később Libanonba szökött üzletember szerint azonban a háttérben a Nissan vezetőinek azon szándéka állt, hogy megakadályozzák őt a japán cég és a Renault egyesítésében.

Nada szerint, aki egyike azoknak, akiket Ghosn az ellene irányuló összeesküvéssel vádolt, Gupta eltávolítása figyelmeztetésül szolgál azoknak, akik ellenzik a Renault-val való partnerséget.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink