Gyártók Kemény bírságot fizet egy baleset miatt a Ford

Kemény bírságot fizet egy baleset miatt a Ford

autopro.hu/P.B. | 2022.08.23 09:19

Kemény bírságot fizet egy baleset miatt a Ford

Fotó: Ford Media Center

2014-ben egy Georgia állambeli házaspár életét vesztette egy tragikus balesetben, amikor a 2002-es Ford Ranger pickupjuk kereke kiszakadt, az autó pedig többször átfordult a tetején. A fülke annyira összeroncsolódott, hogy a két utasnak semmi esélye nem volt a túlélésre.

Hirdetés

A házaspár gyermekei a baleset után beperelték a gyártót, mert úgy vélték, ha a Ford az utasfülke tetejét megfelelő merevítésűre tervezi, akkor a szüleik nem haltak volna meg a balesetben. Ráadásul a Fordnak a szerkezeti hibáról tudomása is volt, 2016-ban újra is tervezték az F-250 fülkéjét.

Az érintett modellel összesen nyolcvan, a tető súlyos deformálódásával járó borulásos balesetet regisztráltak, melyekben többen elhunytak vagy súlyos sérüléseket szenvedtek.

A Ford fellebbez

A nyolc éve zajló perben az ítéletet augusztus 21-én hozták nyilvánosságra: a bíróság 24 millió dolláros kártérítést ítélt meg Melvin és Voncile Hill családjának, a Ford pedig 1,7 milliárd dollárral vezekel az F-250-es modell tervezésekor elkövetett hanyagságért.

A Ford jogtanácsosai cáfolták, hogy az autógyártó mérnökei gondatlanságból vagy tudatosan tervezték volna a kelleténél kevésbé biztonságosra az utasfülkét, erre a felperesek semmilyen meggyőző bizonyítékot sem tudtak prezentálni.

„Minden részvétünk az elhunytak családjáé, de mivel az ítélet kétséget kizáróan nem bizonyította a Ford felelősségét, ezért fellebbezést nyújtunk be ellene” – idézi az Associated Press (AP) nyomán a Reuters a vállalat jogi képviselőit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink