Gyártók Jön az elektromos Porsche 911?

Jön az elektromos Porsche 911?

autopro.hu/P.B. | 2022.03.29 17:20

Jön az elektromos Porsche 911?

Fotó: Porsche Newsroom

Az már eddig is ismert volt, hogy a Porsche tervezi az ikonikus 911 hibrid változatát. A legfrissebb sajtóértesülések szerint azonban tisztán elektromos kivitelben is legyárthatják a sportautót, miközben a szintén elektromos Macan esetében csúszás várható a megjelenésben.

A Manager Magazin értesülései szerint a Porsche 911 elektromos változatát még az évtized vége előtt elkészítik, az autó pedig szilárdtest akkumulátorokkal lesz felszerelve. Ennek érdekében a Porsche együttműködik a Volkswagen Csoport kaliforniai leányvállalatával, a QuantumScape-pel. A Porsche azonban egyelőre nem erősítette meg az elektromos 911 fejlesztésének hírét.

Az ikonikus 911-es elektrifikálása nem szimplán szakmai kérdés, hanem üzletpolitika is. A gyártó részéről különösen magas az elvárás az autó iránt: nem elfogadható a teljesítmény csökkentése, a hatótávolság sem lehet túl alacsony, és természetesen tartósnak, időtállónak kell lennie az autónak – a Porsche nagy büszkesége, hogy az 1963-ban bevezetett modellből mennyire sok példány közlekedik még ma is.

Régóta létező terv

A hibrid változatot már évek óta tárgyalják és fejlesztik, de még nem gyártják. Mivel a hathengeres boxer farmotorhoz és a 2+2 üléselrendezésű belsőhöz nem szabad hozzányúlni, a további hibrid alkatrészek beépítési helye szűkös. Ha azonban a hajtásrendszer elektromos részét túlságosan csökkentik, sem a remélt károsanyag-kibocsátás-megtakarítást, sem a teljesítménynövekedést nem érik el.

Jelenleg a Porsche azon az állásponton van, hogy a 911-esen kívül a teljes termékpalettát villamosítják, az ikonikus modell esetében azonban a szintetikus üzemanyagoknak is adnának teret. A Manager Magazin megerősítette ezt az irányt, de a lap szerint ennek ellenére téma a 911-es tisztán elektromos változata is.

A Macan elektromos utódja esetében azonban szoftverproblémák miatt késés várható, az E-Macan leghamarabb 2023 végére készülhet el – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink