Gyártók Jogos a környezetvédők VW-nel szembeni követelése

Jogos a környezetvédők VW-nel szembeni követelése

autopro.hu/V.M. | 2023.01.10 16:45

Jogos a környezetvédők VW-nel szembeni követelése

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy német bíróság részben igazat adott a Greenpeace-nek, ami azt akarja elérni, hogy a Volkswagen szabjon magának ambiciózusabb szén-dioxid-csökkentési célokat. A bíróság szerint a szervezet követelése elfogadható, azonban nem valószínű, hogy jogi úton érvényt szerezzen neki.

Hirdetés

A három felperes, melyek a Greenpeace kettő vezetője, illetve Clara Mayer környezetvédő aktivista, azt állítják, hogy a Volkswagen korlátozza őket személyes szabadságukban a klímaváltozásra gyakorolt hatásán keresztül.

Éppen ezért azt követeik az autógyártó óriástól, hogy 2030-ra szüntesse be a fosszilis üzemanyagokkal működő autók forgalmazását, és szén-dioxid-kibocsátását addigra legalább 65 százalékkal csökkentse a 2018-as szinthez mérten.

Van precedens, vagy mégsem?

A környezetvédők kettő korábbi bírósági ítéletre alapozva nyújtották be perkeresetüket. 2020 májusában Németországban az az ítélet született, hogy az ország megsérti a jövő generációk alapvető jogait azáltal, hogy nem tesz eleget annak érdekében, hogy megvédje őket a klímaváltozás hatásaitól. Ugyanabban a hónapban Hollandiában pedig a Shell olajipari vállalatot kötelezték arra, hogy csökkentse kibocsátását.

Ugyanakkor a braunschweigi bíróság szerint nem egyértelmű, hogy a korábbi ítélet precedensként szolgálhat-e magánszemélyek viszonyában. „Alapvető jogokról állampolgárok és az állam viszonyában beszélünk. A különbség ebben az esetben, hogy ez egy magánszemély keresete egy önállóan cselekvő vállalattal szemben… (ezért) a per valószínűtlen, hogy sikerrel záruljon” – fejtette ki Bastian Willers, a braunschweigi bíróság szóvivője.

Más is a gyártó győzelmére utal

A környezetvédők sikertelenségét vetíti előre az is, hogy korábban egy stuttgarti bíróság elutasította a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédő NGO Mercedes-Benzzel szembeni keresetét, amit szintén az alapvető jogok elégtelen klímavédelmen keresztüli megsértésére hivatkozva nyújtottak be. A bíróság akkor úgy találta, hogy nem volt kézzel fogható bizonyíték arra, hogy az autógyártó megsérti mások jogait, továbbá hozzátették, hogy a törvényhozás, nem pedig a bíróságok dolga a környezetvédelem.

A DUH akkor fellebbezett, ahogy a Greenpeace is fog ügyvédje szerint, amennyiben január 31-én a bíróság ellene ítél – olvasható a Reuters oldalán.

A DUH perbe fogta a harmadik nagy német autógyártót, a BMW-t is. Ebben az ügyben a következő meghallgatás február 7-én lesz.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink