Gyártók Intelligens töltést kínál az Audi e-tron

Intelligens töltést kínál az Audi e-tron

autopro.hu/P.B. | 2021.01.21 07:22

Intelligens töltést kínál az Audi e-tron

Fotó: Audi

Az elektromobilitással kapcsolatban egy komoly kihívást jelent, ha egyszerre túl sokan akarják tölteni az autójukat egy környéken. Ezt az elektromos hálózat nehezen, vagy egyáltalán nem bírja, így áramkimaradások fordulhatnak elő.

Hirdetés

Az elektromos autók terjedésével párhuzamosan egyre fontosabb kérdés a hálózatok terhelhetősége töltéskor. A legtöbb esetben ugyanis otthon, éjszaka éri meg a legjobban a járművek töltése, ez viszont egyes utcákban (főleg az Egyesült Államok és Európa nyugati részén, a nagyvárosok egyes környékein fordulhat elő jelenleg), ahol több elektromos vagy plug-in hibrid autó is van, áramkimaradásokat okozhat.

Az Audi új megoldást talált erre a problémára az e-tron modelleknél. Az úgynevezett intelligens töltés azt jelenti, hogy a töltő a hálózat terheléséhez igazodik úgy, hogy a töltő és a hálózat üzemeltetője kommunikál egymással. Lényegében egy késleltetett töltésről van szó, amit az autó használatához igazítanak. A lényeg a végeredmény: amikor a tulajdonos használni akarja az autóját, annak akkumulátora fel lesz töltve.

A rendszer kulcsa: az okosmérő

Az okosmérő (angol neve után SMGW) egy ma már elterjedt eszköz, ami Magyarországon is kötelező olyan háztartásokban, ahol az évi fogyasztás meghaladja az ötezer kilowattórát (Németországban hatezer kilowattóra ez a mérték).

Ahol van ilyen óra, ott a megfelelő informatikai háttér biztosított az intelligens töltéshez, hiszen ezekhez az órákhoz kapcsolódva szabályozható, hogy mikor mekkora kapacitással töltődjön az autó. Az Audi a jövőben minden tölthető modelljét felszereli ezzel a rendszerrel.

Jövőbeni kilátások

Középtávon az okosmérőkkel és az intelligens töltőkkel elérhető, hogy mindenki testre szabottan töltse az elektromos vagy plug-in hibrid autóját. Sőt, az Audi közleményében felvet egy olyan lehetőséget is, hogy aki a munkahelyén is tudja tölteni az autóját, azt korlátoznák az otthoni töltésben, cserébe kedvezményes áron kapná az áramot.

Az intelligens töltés lehet az alapja az elektromos járművek terjedésének, a rendszerben rejlő potenciált érdemes kihasználni.

Kiemelt Partnereink