Gyártók Innovatív okos kamerát fejlesztettek a győri Audiban

Innovatív okos kamerát fejlesztettek a győri Audiban

autopro.hu/P.B. | 2022.07.27 16:22

Innovatív okos kamerát fejlesztettek a győri Audiban

Fotó: Audi Hungaria

Az Audi Hungaria Kísérleti Motorgyártó Központjának mérnöki csapata innovatív, saját fejlesztésű megoldásokkal segíti a gyártási folyamatokat. A lakkozóval közösen megvalósított projektben a csapat által kifejlesztett és legyártott kameraállomás támogatja a munkatársakat a karosszériák tömítéseinek elhelyezésében, illetve eltávolításában.

Hirdetés

Az Audi Hungaria MAC Digi Lösung nevű mérnökcsapatának tagja, Schönberger Rajmund avatta be a nagyközönséget a csapat által kifejlesztett okos kamera részleteibe a vállalat által kiadott videóban. Mint kiderült, az okos kamera egy nagyfelbontású kamerából és egy mikroszámítógépből áll, ezt a két elemet építették egybe egy 3D nyomtatású házba.

Ez a megoldás költséghatékony, testre szabható és az Audi Hungaria dolgozói programozták az egészet a programkód szintjéig. A MAC Digi Lösung csaptatában egyébként hárman dolgoznak, számos projekt tartozik hozzájuk különböző szakterülettel. A csapat a motor- és a járműgyártás területét egyaránt támogatja, a fő fókusz a speciális, termeléstámogató feladatok megoldásán és az Ipar 4.0 gyakorlati alkalmazásán van.

Miért kellett a kamera?

Az Audi közismert a viszonylag rugalmas hozzáállásáról, ami azt jelenti, hogy a vevők számos módon konfigurálhatják kedvükre a leendő autóikat. Ezért több mint 150 ponton kell szigeteléseket telepíteni a lakkozóban egy-egy autó karosszériáján, ráadásul ezeknek a pontoknak számos variációa képzelhető el.

A hibák kiszűrése végett a PVC soron kialakítottak egy ellenőrzőrendszert: ez két okoskamerából és egy több modulos szoftvercsomagból áll. A hibás megoldásokról készült fotókat a kamerák azonnal és önállóan értékelik ki, és a vezérlőegységnek elküldik a vizsgálatok eredményeit

Ahogy Schönberger Rajmunnd hangsúlyozza, ez egy decentralizált megoldás, amiben minden komponens a saját szintjének megfelelő intelligenciával rendelkezik, ezért a megoldás rugalmas, és könnyen tovább fejleszthető, bővíthető.

Már alkalmazzák

A gyakorlati alkalmazás során amikor hibát lát a kamera, akkor azonnal jelzést kapnak a következő állomáson dolgozók az érintett pontokról térképpel. Szükség esetén beavatkoznak, azaz javítják ezeket a hibákat. Schönberger Rajmund elmondása alapján intenzív fejlesztési időszak után 2021-ben kezdték el élesben használni a termelésben ezeket a kamerákat Győrben, aminek köszönhetően a tömítésekkel kapcsolatos reklamációk szinte megszűntek.

Ahogyan ezen alkalmazás esetében, úgy egyébként is igaz a MAC Digi Lösung csapatára, hogy az általuk kidolgozott fejlesztéseket a lehető legnagyobb arányban házon belüli megoldásokkal valósítják meg.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink